CIR:KU:LENT LOGIN

Vem har Almedalens klimatsmartaste mat?

Almedalens klimatsmartaste mat är ett initiativ som uppmuntrar arrangörer under politikerveckan i Almedalen att servera klimatsmart mat på seminarier, mingel och andra event.

Vi svenskar konsumerar som om vi hade 4,2 jordklot, enligt Världsnaturfondens LIVING PLANET REPORT. Men det behöver inte vara en uppoffring att leva klimatsmart. Maten står för en stor del av Sveriges klimatpåverkan och ALMEDALSVECKAN är ett perfekt ställe att visa upp hur vi med enkla medel kan minska denna påverkan.

Vi på SVENSK MAT OCH MILJÖINFORMATIONVEGONORMGREENPEACE SVERIGEDJURENS RÄTTMEDVETEN KONSUMTIONFORESFÄLTBIOLOGERNAPUSH SVERIGENYHETSMAGASINET SYRE och JÄVLIGT GOTT hoppas därför att alla som arrangerar seminarier, mingel och andra event där mat serveras under Almedalsveckan gör klimatsmarta matval – och visar upp de smarta valen som förebild för andra att inspireras av.

Under Almedalsveckan delar vi ut utmärkelsen “Almedalens klimatsmartaste mat” till den arrangör som jobbar bäst med mat som håller sig inom planetens gränser. Men det är inte bara klimatet som är viktigt, så vi tittar även på hur man jobbat med minskat matsvinn och biologisk mångfald.

Alla som vill kan nominera mat som serveras på seminarier, mingel och andra event under Almedalsveckan. Nominera med taggen #smartklimatmat på Instagram eller twitter. Ange organisation, namn på eventet, tid för eventet och gärna en länk till eventet, vars mat du nominerar.

Panelsamtal

Maten står för en stor del av Sveriges klimatpåverkan. Offentlig sektor kan föregå med gott exempel genom den egna måltidsverksamheten. Det mest effektiva sättet att minska matens klimatpåverkan är att dra ner på eller utesluta animalierna och satsa på vegetabilier. Hur jobbar myndigheter med detta?

Panelsamtal, fritt inträde
3/7 kl 18.00-18.50
Syregården, Hamnplan 4, Visby

Vi behöver mat, men dagens matproduktion ger upphov till allvarliga miljöproblem och bidrar till stora växthusgasutsläpp. Forskningen fokuserar allt mer på lösningar på dessa problem och miljörörelsen tar fram information och verktyg för att kunna göra hållbara matval. Vi får höra om effektiva lösningar, verktyg och framgångsrika exempel från offentlig måltidsverksamhet. Vi avslutar med att dela ut priset ”Almedalens klimatsmartaste mat” till den offentliga aktör som under Almedalsveckan jobbat bäst med att lyfta matens klimatpåverkan – och själva bjudit på klimatsmart mat.

Länk till Almedalsveckans program hittar du HÄR

STÖD OSS