CIR:KU:LENT LOGIN

FIRANDEN

Under året har vi som tur är många underbara högtider och firanden som livar upp tillvaron. Men till firandet tillkommer det ofta stora mat-, present- och dekor inköp. Mitt i stressen kan det ibland råkas köpas bara för köpandets skull. Det är därför viktigt att försöka vara medveten om vilka val du gör för att få till ett riktigt festligt men samtidigt hållbart firande. Följande text handlar om firande i relation till mat, sötsaker, presenter, dekor och resor.

 

Mat

Maten vi äter står för nästan en tredjedel av hushållens totala klimatpåverkan. Att göra medvetna val i mataffären är därför kanske det viktigaste vi kan göra i vardagen för att minska vår klimatpåverkan. Följande är bra saker att ha i åtanke för en medveten konsumtion vid inköp av livsmedel:

  • Laga lagom mycket mat och om det blir över, släng det inte. Frys in istället. Ge matlådor till gästerna. Skänk till kyrkor som ger ut det till hemlösa. Mycket bättre än att matsvinn och gör garanterat någon glad! Läs mer om matsvinn här.
  • Handla lokalproducerade varor som är i säsong. Under midsommar är tex potatis, morötter och rädisor i säsong. Woops så har du en god potatissallad. Under jul är grönkål och lök i säsong, kanske en grönkålssallad med picklad rödlök?
  • Duka upp mycket grönt på bordet. Till exempel så har matbutikerna allt fler vegoalternativ till den traditionella tunga julmaten – prova! Att äta vegetariskt är både klimatsmart och hälsosamt. Win-win!
  • Välj ekologiskt och närproducerat kyckling-, nöt- och griskött och gärna från djur som har betat utomhus, så kallat naturbeteskött.
  • Välj fisk och skaldjur som kommer från stabila bestånd, är fiskad med metoder som tar hänsyn till havsmiljön och är certifierad av MSC eller KRAV, se WWF:s fiskguide
  • Se vår märkningsguide för aktuella märkningar.

 

Sötsaker & snacks 

Vi spenderar i genomsnitt 45 kr i veckan på godis i Sverige. Under högtiderna blir det såklart ofta ändå mer. Men vissa sötsaker och snacks är bättre för klimatet än andra. Tänk därför en extra gång vid inhandlingen till firandet.

  • En av de största syndabockarna är choklad vars produktion lett till en utbredd skövling av regnskog, övergödning, förgiftade marker och vattendrag på grund av bekämpningsmedel. Bäst är det att köpa ekologisk- och rättvisemärkt choklad. Läs mer om choklad här.
  • Godisförpackningar består ofta av en blandning av plast och aluminium, vilket gör dem svåra att återvinna. Leta därför efter godis som har lätt-återvinningsbara förpackningar eller varför inte göra sitt egna godis hemma?
  • Undvik palmolja! Palmolja är som känt inte det bästa för klimatet och används ofta i godis, kakor, choklad och popcorn. Läs mer om palmolja här och hitta en lista på godis utan palmolja här.
  • Ledord vid inköp av både råvaror och snacks är ekologiskt, rättvisemärkt och närproducerat.
  • Det allra bästa och egentligen också det mysigaste är att baka sötsaker och snacks själv till firandet – med rätt råvaror blir det absolut det hållbaraste valet.

 

Presenter

Enligt Centrum för Konsumtionsvetenskap så köper svenskarna alltmer sällan presenter. Under 2016 snittade vi 7,1 tillfällen per år när vi handlade och 2018 sjönk tillfällena till 5,8. Det är bra att konsumtionen minskar men att köpa en present behöver nödvändigtvis inte heller vara dåligt – genom att göra medvetna val kan vi fortsätta ge bort gåvor till nära och kära.

  • För presenter behöver inte vara nya för att kunna uppskattas. Begagnat har ofta högre kvalité till ett lägre pris. Istället för att ha exakt samma sak som alla andra, blir din present unik och av den anledningen kanske även snäppet mer speciell.
  • Det finns idag tjänster där en kan köpa begagnat men fortfarande ha rätten att ångra sig – till exempel Sellpy.
  • Ett uppskov av andra tjänster som Blocket, marketplace och tradera gör det lätt att lämna vidare de saker som ej inte längre vill ha, dina pre-älskade prylar kan bli presenter till nya lyckliga ägare.
  • Ofta har vi saker vi älskar hemma men som är så slitna att vi inte längre har självförtroende att bära det längre. En perfekt present skulle kunna vara att lämna in/hjälpa personen att laga det den redan älskar. Hållbart och säkert!
  • Barn idag översvämmas av leksaker och prylar men det de saknar är egentligen kvalitetstid med föräldrar och andra vuxna. Byt därför ut några fysiska presenter till sådant ni kan göra tillsammans istället.
  • Det är viktigt att vara uppmärksam framförallt på elektronik, t.ex. mobiler och datorer som är stora miljöförstörare och som vi kan försöka använda så länge det går. Läs mer här.

 

Dekoration

Att dekorera är härligt och kan göra det lilla extra till firandet. Ofta används material som sedan bara efter några timmar slängs. Det är en onödigt slöseri, speciellt när det finns många alternativa medvetna och hållbara sätt att dekorera på.

  • Dekorera med saker från naturen efter säsong. På sommaren finns blommor, kottar, kvistar och löv. Vintern erbjuder grankvistar, lingonris, rönnbär och nypon! Superfint och dekorativt.
  • Ballonger består av latex, det vill säga naturgummi. Men om de inte hamnar på en plats där förutsättningarna för nedbrytning är optimala kan det ta mycket längre tid att bryta ner än tillverkarna påstår. De hamnar ofta i haven vilket hotar det marina djurlivet. Det används även en cancerogena kemikalier under tillverkningen därför avråder Kemikalieinspektionen att en stoppar ballongerna i munnen. Överväg om det verkligen behövs ballonger eller om de kan bytas ut mot ett mer miljövänligt alternativ såsom flaggor, såpbubblor, vindsnurror och drakflygning.
  • Duka upp med porslin istället för engångstallrikar och om engångsartiklar inte kan undvikas välj bestick i trä istället för plast.
  • Köp miljövänliga ljus och värmeljus.
  • Fyrverkerier livar upp hela himlen, men för att åstadkomma alla färger så krävs det att en bränner olika grundämnen, metallsalter och kemiska föreningar som sedan sprids rakt ut i vår mark och vatten. Läs om fyrverkerier här. Istället för att smälla av egna fyrverkerier kan en ta reda på vart det finns ett organiserat fyrverkeri och åk dit – alternativt slippa kylan och se dem på tv.

 

Julgranen
  • Fundera på om ni måste ha en julgran, kanske kan julkänslan infinna sig ändå?
  • Om inte undvik att köpa en plastgran, då plasttillverkningen bidrar till mer koldioxid och miljögifter i naturen, de kan även innehålla pvc och ftalater vilka är direkt skadliga för hälsan samt att de flesta plastgranar tillverkas i Kina och därför har långa transportvägar.
  • Även många kungsgranar transporteras, om än inte lika lång, utan från Danmark till Sverige, så används gödsel och bekämpningsmedel när de odlas vilket gör dem sämre i ett klimatperspektiv.
  • Det bästa valet av gran är den krav-märkta svenska rödgranen och ju närmre producerad den är desto bättre.

 

Resor

Under 2020 minskade svenskarnas semesterresor till utlandet med 84%. En hisnande minskning på 12 miljoner resor 2019 till 1,9 miljoner 2020. Globalt står flygutsläppen (pre-pandemi) för 4-5% av de globala utsläppen, enligt Naturskyddsföreningen. En forskningsrapport från Chalmers gjord 2018 visar dock att svenskarna flyger fem gånger mer än genomsnittet, och om de flygrelaterade utsläppen fördelas på hela befolkningen orsakar varje svensk 1,1 ton utsläpp varje år. Det är mer än den totala koldioxidbudget som FN slagit fast att varje person bör att ha till sitt förfogande för hela sin livsstil (mat, boende, konsumtion, transporter) år 2050.

  • Flyg mindre. Om du måste flyga så flyg i ekonomi, ta direktflyg för att minska utsläppen vid start och landning och flyg under dagtid för att undvika att cirrusmoln skapas på natten.
  • Undvik bilen. Av den sammanlagda sträcka som det svenska folket förflyttar sig, åker vi 75% i bil. En kollektiv minskad bilanvändning gör därför en stor skillnad för den totala klimatpåverkan.
  • Ta tåget och åk kollektivt, på 25 mil genererar tåget endast ett gram koldioxidutsläpp. På samma mängd hinner bilen inte lämna garageuppfarten och flygplanet kan inte ens starta motorerna.
  • Välj hemester eller en upplevelse i närområdet istället för en utlandsresa. Genom att hemestra får du både större kännedom om ditt lokalområde och bidrar till den lokala ekonomin. Win win!

 

Sidan uppdaterad 2021.