CIR:KU:LENT LOGIN

REGNKLÄDER

Material

Regniga dagar har vi året om, och det är viktigt att hitta miljövänliga och kemikaliefria regnkläder både till oss och till våra barn. Regnkläderna har ofta stor press på sig att vara vattenavvisande men samtidigt luftiga och i material som andas. Kläderna består ofta av något slags plastmaterial (polyester eller polyuretan) som härrör från fossila bränslen. Stövlarna är också ofta tillverkade av syntetiskt gummi (olja) men det finns de som är gjorda i naturgummi (från gummiträdet).

 

Kemikalier

För att få till den vattenavvisande ytan kan kläderna vara behandlade med perfluorerade ämnen. De ämnena gör att vatten och fett glider av, ungefär som smör som halkar omkring i en teflonpanna. Den mest kända kemikalien heter PTFE (polytetrafluoretylen), och är världens halaste substans enligt Guinness rekordbok. Ett bättre val är impregnering med Bionic finish ECO, vilket innebär att regnkläderna är ekologiskt behandlade, utan fluor. Numera finns det även andra typer av material som är vattenavvisande och bättre för miljön, t ex Sympatex.

Positiv utveckling

H&M och Lindex är två exempel på klädkedjor som helt slutat med alla perfluorerade ämnen i sina kollektioner. Lindex skriver på sin hemsida att de började använda den fluorkarbonfria impregneringen BIONIC-FINISH®ECO i sitt ytterplaggssortiment för barn under 2012. Idag används BIONIC-FINISH®ECO som impregnering i Lindex hela ytterkläderssortiment. Andra märken som också är helt fluorkarbonfria är Didriksons, Fjällräven och Klättermusen.

Gore-tex är också på rätt väg och skriver på sin hemsida: ”Till slutet av 2020 kommer Gore Fabrics att eliminera miljömässigt problematisk PFC från cirka 85 % av leveranserna av konsumentprodukter. Detta inkluderar jackor, skor, handskar och tillbehör.” Även knapparna på kläderna kan innehålla kemikalier. 2011 analyserade Testfakta 11 regnställ till barn och mer än hälften innehöll bly i knapparna. Men 2016 hittade Testfakta inga tungmetaller eller PVC i följande regnkläder till barn: Stormberg, Polarn & Pyret, KappAhl, Ica, H&M, Didriksons, Ticket to Heaven, Cubus och Helly Hansen.

Tips för en medveten konsumtion av regnkläder
  • Köp dina regnkläder second hand
  • Titta efter märkningen Bionic finish ECO, eller materialet Sympatex.
  • Köp gummistövlar i naturgummi.

Sidan uppdaterad 2021.