CIR:KU:LENT LOGIN

BARNKLÄDER & SKOR

Tillverkningen av barnkläder och skor är liksom tillverkningen av kläder och skor för vuxna förknippad med flera sociala och miljörelaterade problem som du kan läsa mer om under kategorin kläder. I den här delen får du råd och fakta för en hälsosam och medveten konsumtion av barnkläder och skor. 

När det gäller barnkläder och skor är det viktigt att lyfta fram användningen av farliga kemikalier som särskilt kan påverka barns hälsa. Kläder behandlas med olika kemikalier för att ge textilierna färg, flamskydd, impregnering med mera. Barnkläder har inte samma lagstiftning som leksaker. Hälsoskadliga ftalater (mjukgörare) som är förbjudna i leksaker och barnavårdsprodukter kan finnas i mjuka plasttryck på kläder och i skor av plast eller med plastdetaljer. Läs mer om ftalater här.

Tips för att undvika farliga kemikalier i barnkläder och skor
  • Köp begagnade kläder och textilier. När kläder hunnit tvättas några gånger så har de farliga kemikalierna försvunnit med vattnet. Även när du köper begagnat är det bäst att hålla sig till kläder av naturmaterial, eftersom syntetiska material av polymerer – så som polyester och nylon – släpper ifrån sig mikroplaster som är skadliga för både människa och natur. Detta gäller även gosedjur. Att köpa begagnat eller låta barnen ärva kläder och skor är bra ur miljö- och hälsosynpunkt, men även ur ekonomisk synpunkt.
  • Välj miljömärkta produkter, eftersom du endast då kan vara säker på att materialen verkligen är ekologiska och att produktionen har kontrollerats.
  • Undvik PVC-tryck på kläderna. Läs mer om PVC.
  • Undvik kläder som saknar information, har okänt ursprung och som luktar starkt.
  • I Ekoguiden kan du hitta butiker med bra utbud av miljömärkta produkter.
  • Titta efter aktuella märkningar på vår märkningsguide

 

Sidan uppdaterad 2021.