CIR:KU:LENT LOGIN

FRUKT, BÄR & GRÖNSAKER

Frukt, bär och grönsaker har mycket olika miljö- och klimatpåverkan beroende på hur och var de är odlade. Därför spelar det stor roll vad du väljer. En bra grundregel för medveten konsumtion är att välja säsongsanpassat, närodlat och gärna ekologiskt. Bananer, citrusfrukter och vindruvor är de frukter som besprutas allra mest – därför är det särskilt viktigt att välja ekologiskt av just de frukterna. Bananer är också en frukt som ofta produceras under väldigt dåliga arbetsförhållanden, så det är en bra idé att välja Fairtrade eller liknande för just bananer.

 

Kemiska bekämpningsmedel
  • I frukt- och grönsaksodling används kemiska bekämpningsmedel för att förhindra angrepp av skadeinsekter. Dessa medel kan skada både djur och människor och den omgivande miljön. Rester av bekämpningsmedlen kan också finnas kvar i de frukter som vi köper, vilket så klart inte är bra för hälsan och kan leda till förgiftning.
  • Värst är besprutade frukter och grönsaker som vi äter med skalet på, som jordgubbar, äpplen, tomater, nektariner och vindruvor.
  • Vindruvor är en av de mest besprutade grödorna som också bär på de största halterna av bekämpningsmedelsrester.
  • Köp i första hand ekologiska produkter för att undvika rester av bekämpningsmedel och för att värna om miljö och människor.
Grönsaker

Olika sorters grönsaker ger upphov till olika stor klimat- och miljöpåverkan beroende på hur och var de odlas, hur de transporteras och hur de förvaras i butik och i hemmet. Grönsaker kan delas upp i två grupper som generellt har olika stor klimatpåverkan. Ömtåliga grönsaker, så kallade sallatsgrönsaker, som tomat, gurka och sallat har större klimatpåverkan än grova grönsaker som rotfrukter, kål och lök. För att äta klimatsmart bör man anpassa sin konsumtion till den svenska odlingssäsongen och äta rotfrukter (t.ex. morot, palsternacka, rotselleri, kålrot och rödbeta) och grova grönsaker (t.ex. kål och lök) på hösten och vintern och äta tomater, gurka, paprika och sallat under sommar och höst. En bra grundregel när du ska köpa grönsaker är att välja ekologiskt, säsongsanpassat och om möjligt närodlat.

Tips för en medveten konsumtion av grönsaker
  • Välj säsongsanpassade och närodlade grönsaker. En bra säsongsguide finns HÄR.
  • Välj ekologiska grönsaker som är obesprutade.
  • Välj mer grova grönsaker som rotfrukter, broccoli, vitkål och lök som påverkar miljön mindre än tomat, sallad och gurka. De kan dessutom lagras länge och det finns tillgång till närodlat året om.
  • Grönsaker är känsliga livsmedel. Förvara dem rätt och köp inte mer än du använder så minskar du svinnet! Leta efter nya sätt att använda slokande grönsaker, kanske en god wok!

 

Tropisk frukt
  • Import av tropisk frukt som banan, ananas, mango och avokado är inte bara negativt ur klimatsynpunkt på grund av de långa transporterna, odling av dessa frukter har också negativa sociala och miljömässiga konsekvenser.
  • Banan och ananas är två frukter som har uppmärksammats. Bananer och ananas importeras främst från Sydamerika där de odlas på stora plantager. På plantagen används stora mängder giftiga jordbrukskemikalier som förgiftar grundvattnet, utarmar jorden och gör arbetarna sjuka.
  • Arbetsförhållandena på plantagen och i packhusen är tuffa med hårt fysiskt arbete och långa arbetsdagar, för en lön som ofta inte räcker till för att att försörja familjen.
  • Fackligt arbete motarbetas och många arbetare är illegala migranter som saknar lagligt skydd. Köp alltid ekologiska och helst även fairtrade-bananer.
Bär
  • Ur klimatsynpunkt är svenska bär som blåbär, hallon, jordgubbar och lingon att föredra framför importerade eftersom transporterna blir kortare.
  • Trendiga “superbär” som goji och acai kommer från Kina respektive Brasilien (Amazonas), vilket innebär mycket långa transporter.
  • Dessvärre har många missförhållanden inom den svenska bärbranschen uppmärksammats i media de senaste åren. Det har handlat om fattiga människor från Thailand, Bangladesh, Vietnam och Kina som kommer till Sverige för att plocka bär, men som blir lurade på lönen och får arbeta och bo under ovärdiga förhållanden.

 

Tips för en medveten konsumtion av frukt & bär
  • Välj närodlade frukter och bär, när det finns. Det finns i regel gott om svenska äpplen, men annars får man ta så närodlat det finns, Tyskland är ju betydligt närmare än Argentina.
  • Välj gärna ekologiska frukter och bär, som är obesprutade.
  • Frukt och bär är känsliga livsmedel. Förvara dem rätt och köp inte mer än du använder så minskar du svinnet! Läs mer om hur du minskar matsvinn här.
  • Frukt och bär har olika miljö- och klimatpåverkan beroende på var och hur de odlas. Utsläppen av växthusgaser kommer till största delen från transporter, kylförvaring och gödselanvändning.

 

Sidan uppdaterad 2021.