CIR:KU:LENT LOGIN

Ekoguiden – eko, reko och cirkulärt

Intresset för ekologiska och miljösmarta produkter ökar hela tiden i Sverige. Ekoguiden är din guide till eko, reko och cirkulärt. Den är till för dig som redan är eller strävar efter att bli en cirkulent. För dig som helst fikar på kaféer med schysst producerat kaffe och ekologiska bullar.

Ekoguiden är en oberoende guide som inte bara tipsar utan också granskar verksamheterna och deras profil. Vår vision är att Ekoguiden ska vara en levande karta över Sveriges mest dedikerade hållbara verksamheter med ett medvetet utbud av produkter och tjänster. Genom att så många som möjligt blir medvetna konsumenter skapas en ny folkrörelse där människor börjar ställa krav på politiker och producenter. Guiden innehåller nu hundratals recenserade verksamheter och finns på flera orter runt om i landet.

 

Ekoguiden – din guide till eko, reko och cirkulärt

Ekoguiden är ideell och drivs av individuella recensenter som kartlägger och recenserar passande besöksmål som de sedan lägger in i guiden. Klicka på Ekoguiden i menyn för att hitta i din stad. Vi är övertygade om att Ekoguiden är en viktig aktör för att sprida kvalitetsgranskad kunskap om Sveriges hållbara utbud och visa att det går att göra medvetna val i sin vardagliga miljö. Vi tillhandahåller även ett forum för alla som bor på orten att engagera sig för globala frågor och göra skillnad lokalt

Arbetet med Ekoguiden är ett konkret sätt att bidra till arbetet med Agenda 2030 med främsta fokus på det globala målet 12 “hållbar konsumtion & produktion”. Vi vill med Ekoguiden bidra till en kulturell utveckling där hållbara livsstilar, normer och beteendeförändringar görs enklare och mer tillgängliga.

 

Sommar med Ekoguiden

Under 6–10 veckor mellan juni och augusti brukar vi vandra från stad till stad för att lyfta fram lokala, gröna smultronställen. Kampanjen syns i våra sociala medier och på vår webbplats. Våra eko-redaktioner kommer dagligen ge tips på klimatsmarta utflyktsmål och hur du får till en ekoreko-sommar på hemmaplan. Våra fantastiska recensenter delar även med sig av sina sommarfunderingar i form av krönikor. Krönikorna samlas på vår webbsidas nyheter. Under sommarkampanjen har vi även rapporterat från olika festivaler, bland annat Way Out West, Urkult och Lollapalooza. Vi dokumenterar festivalbesökarnas vanor, recenserar hållbarhetsprofilen på maten som serveras och kollar in sopsorteringen på området.

 

Guidad tur med Ekoguiden

Under åren har det vuxit fram ett intresse och vi får många förfrågningar om guidade turer genom städernas hållbara verksamheter. Vi har tidigare arrangerat vandringar under Återvinningsfesten i Stockholm. Men även under Klimatfestivalen i Malmö, Kulturnatten i Norrköping och Globala veckan i Karlstad för att nämna några. Under turen besöker vi 4-5 verksamheter som finns med i den lokala Ekoguiden. Personalen berättar om verksamhetens historia, hållbarhetsarbete och varför de valt att ha en hållbarhetsprofil. Vi pratar också om konsumentkraft och att vi alla kan bidra till en bättre värld genom vår vardagliga konsumtion. Här betonar vi nyttan vi kan göra för människor som tillverkar våra produkter genom att välja med hjärtat. Turen inleds med ett mindre anförande om Medveten Konsumtion, för att sedan gå över till en introduktion om Ekoguiden. Varför vi finns, vilken nytta den bär med sig, men också utmaningar.

 

Vill du också bli en del av Ekoguiden?

Att vara engagerad i Ekoguiden är ett meriterande uppdrag där du blir del av ett stort och medvetet nätverk som ger dig ökade kunskaper om miljö-, rättvise – och konsumtionsfrågor. Vi söker ständigt nya eldsjälar, vill du vara med?

 

Volontärutbildning

Är du intresserad av att bli volontär eller praktikant hos oss på Medveten Konsumtion så är du varmt välkommen att först gå vår grundutbildning. Det är en kort och enkel introduktion till våra frågor, hur vi jobbar och hur du kan engagera dig ideellt. Det är helt gratis att ta kursen och du förbinder dig inte till någonting. Du anmäler dig med din e-postadress och sedan får du de olika delkurserna via mail. Du tittar igenom materialet när det passar dig. Här hittar du anmälningsformuläret!

 

Kontakta oss

Föreningen Medveten Konsumtion är samordnare för Ekoguiden nationellt. Har du några frågor eller vill du boka oss för en guidad tur i din stad? Maila ekoguiden@medvetenkonsumtion.se för att få veta mer.