CIR:KU:LENT LOGIN

SKOR

Tillverkning

Skotillverkning är förknippad med många miljöproblem. För att tillverka läder måste skinnet garvas, en process som kräver stora mängder vatten och kemikalier som ger utsläpp till luft, vatten och mark. Garvning innebär allvarliga hälsorisker i främst låglöneländer där våra skor produceras. Kemikalierna kan även finnas kvar i den färdiga skon, vilket inte alltid behöver vara farligt för den som bär skorna, men kan leda till problem när skorna blir till avfall och innehållet frigörs i miljön. Naturgarvat läder är skonsammare för miljön eftersom vegetabiliska ämnen som är nedbrytbara används, förutsatt att garveriet har en ordentlig avloppsrening. Skor av vanliga syntetiska material orsakar också miljöproblem, eftersom dessa material framställs av olja. Positivt är att det nu finns skor gjorda av hållbara och ekologiska material, t.ex. HÄR.

 

Tips för en medveten konsumtion av skor
  • Ta väl hand om dina skor så att de håller längre.
  • Välj skor av naturgarvat läder eller växtprodukter, undvik syntetiska material.
  • Sulor gjorda av naturgummi eller återvunnet gummimaterial är bättre än syntetiskt tillverkat gummi.
  • Köp gärna skor på second hand.
  • Stöd miljön och samtidigt din skomakare – lämna dina trasiga skor och stövlar till din skomakare för lagning i stället för att köpa nytt.
  • Om du ska köpa nya skor finns det några miljömärkningar att titta efter (se nedan) och även skor i återvunnet eller ekologiskt material.
  • Titta på vår MÄRKNINGSGUIDE för aktuella märkningar.

 

Källsortering

Det är svårt att återvinna en sko, som ju består av många olika material. Men en kan alltid, om skon fortfarande är i dugligt skick, skänka dem vidare till Second-hand butiker.

 

Sidan uppdaterad 2021.