CIR:KU:LENT LOGIN

Möbler

En anledning till att vår möbelkonsumtion i Sverige inte är hållbar, är den stora mängd möbler som slängs i förtid. Svenska hushåll slänger ca 170 000 ton användbara möbler på tippen varje år och ungefär 80-90% av de 10 miljoner ton möbler och inredning som slängs inom EU varje år grävs ned eller bränns. Det går att inreda mer hållbart genom att exempelvis använda återbrukade möbler och prylar som någon annan inte behöver. Medveten Konsumtion vill nu uppmärksamma möbelkonsumtionen, dess miljöpåverkan och klimatavtryck, och även dela tips och inspiration med dig som vill skapa ett personligt och klimatvänligt hem. Följ oss gärna på Instagram för användbara råd och fakta!

För att det cirkulära kretsloppet av möbler ska bli möjligt måste vi börja värdera, vårda och bevara vår heminredning och se till att möbler inte hamnar på soptippen där de eldas upp och ger upphov till negativa utsläpp. Att låta sig själv influeras av trender i hemmet är heller inte hållbart eller praktiskt, och leder till onödiga inköp. Återbrukade möbler är roligare att inreda med och bäst av allt – leder inte till resursslöseri eller utsläpp.

Det är bra att känna till vilka material och råvaror som är lämpligast ur olika perspektiv och även bli bekant med de begrepp som används allt mer i omställningen till ett cirkulär samhälle. Ska du göra om hemma eller funderar på att byta ut någon av dina möbler finns det kanske ett sätt att göra detta utan att konsumera nytt. Ett nyinköp av standardinredning för ett litet vardagsrum väger drygt ett halvt ton CO2e i utsläpp, vilket är halva årsbudgeten om vi ska leva inom ramarna för klimatmålen (1 ton per person/år). Det mest hållbara valet är att använda befintliga möbler, laga och vårda din inredning med miljömärkta icke-fossila material och cirkulera de möbler som du inte har användning för. Inreder du en miljö för andra brukare i större sammanhang bör du ha förståelse för den klimatpåverkan du sparar genom att återbruka. Dina inredningsval kan ha små eller stora konsekvenser, eftersom de påverkar andra att göra likadant – så föregå med gott exempel!

Miljöpåverkan och möbelkonsumtion
  • Vår konsumtion av heminredning påverkar miljön genom förbrukning av stora mängder resurser och råvaror, orsakar luftföroreningar från produktion och transporter, och skapar en stor avfallsmängd som är svår att hantera. 
  • Möbelindustrin har en direkt klimatpåverkan med CO2e utsläpp men skapar även andra problem som utarmning av ozonskiktet, bildandet av troposfäriska fotokemiska oxidanter (smog), fursurning av mark och vatten och utarmning av icke-fossila och fossila resurser. 
  • Ofta sker miljöpåverkan utomlands, liknande ”fast fashion” industrin. Det är inte alltid självklart att leverantörerna av möblerna är samma som producenterna, vilket ofta gör att information om tillverkningen är bristfällig. 
  • Många möbler slängs långt i förtid och svenska hushåll uppskattas deponera ca 170 000 ton användbara möbler varje år. Samma sak gäller ombyggnationer av kök och badrum, som ofta ersätts i och med att bostaden byter ägare, med personlig smak och stilpreferenser som orsak framför behov. 
  • Genom att återbruka skåp och bänkskivor vid en köksrenovering minskar klimatpåverkan med 92% jämfört med nyinköp, dvs. 13 begagnade kök har samma utsläpp som ett nytt.

 

Miljö och hållbarhetsmärkningar för möbler
  • Svanens certifiering är krav ställda på möblers kvalitet och återvinning men väger också in faktorer som gifthalter i stoppning och textiler.
  • EU-blomman, eller EU Ecolabel, är också en hållbarhetsmärkning för möbler och används i hela EU med liknande kriterier som Svanen. 
  • OEKO TEX är en certifiering för hemtextiler och möbeltyger som innebär att produkten inte innehåller kemikalier som är hälsoskadliga. 
  • Möbelfakta är en hållbarhetsmärkning som används mycket för möbler som används i offentlig miljö. Möbelfakta Sverige AB ägs av IVL Svenska Miljöinstitutet och Trä- och Möbelföretagen, TMF.   
  • FSC är en trä märkning som ska certifiera att virket kommer från hållbart skogsbruk. Organisationen bildades 1993 i Kanada, och finns nu i över 80 länder. FSC certifierar inte själva en skog utan godkänner ”certifieringsföretag” som genomför kontroller av dessa. 
  • För att inte bidra till avverkning av regnskogen, är det bäst att helt undvika att köpa produkter som tillverkats av tropiska träslag. I Sverige dyker det upp produkter som består av regnskogsträ, bland annat soffbord, skärbrädor och trädgårdsmöbler. Träet betecknas ofta som ”hardwood” och även i bygghandeln kan det förekomma tropiskt trä i laminatskivor, trall, golv, dörrar, lister och panel. Exempel på träslagen skövlas och säljs är mahogny, cumaro, bangkirai, iroko och zebrawood. Enligt Naturskyddsföreningen är det bäst att välja FSC märkta varor, även om de har vissa reservationer till hur FSC i Sverige fungerar.

 

Vårda befintliga möbler
  • Skydda soffan med ett avtagbart överdrag som du kan tvätta i tvättmaskinen. Sy exempelvis ihop olika begagnade textilier, tex. linnetyg, lakan eller överkast, för att få storleken som du behöver.
  • Trä sväller och krymper beroende på årstid och luftfuktighet. En bra träolja förlänger livet på trämöbler, härdar materialet och skyddar från uttorkning.
  • Spånmöbler tål inte fukt så bra eftersom det kan tränga in i materialet och göra det mjukt. Det är också extra känsligt vid transporter eftersom skruvfästen inte är lika beständiga som i massivt trä. Materialet är även svårt att reparera när skadan väl är skedd. Bär möbeln med försiktighet om den flyttas runt. 
  • Många av dagens möbler för hemmabruk består av spånskiva med fanér i olika träslag. Det kan lätt bildas ringmärken, men eftersom det består av tunt lager med trä limmat ovanpå ett billigare material så går det inte att slipa ner på samma sätt som massivt trä. Göra en vana av att använda underlägg innan du ställer ner kaffekoppen på ytan så håller den sig längre.
  • Möbler med läder har en hög klimatpåverkan, tänk på att vårda materialet så det inte spricker med tiden. Behandla läder med naturliga läderbalsamprodukter utan plast, lösningsmedel eller silikoner som istället består av vegetabiliska oljor och bivax. Om lädret inte är biologiskt garvat kan det vara preparerade med kemikalier och avge bland annat krom till inomhusluften.

 

Cirkulera möbler för andrahandsmarknaden
  • Säljer du möbler på nätet lägg alltid in måtten höjd, bredd, djup, och fota möbeln från olika vinklar. Gärna både snett framifrån och rakt framifrån för att köparen ska få en uppfattning av vilket djup möbeln har. Skick och tillverkare är även intressant information för köparen.
  • Är du är osäker på hur mycket du ska ta betalt för möbeln så är en bra tumregel, om möbeln fortfarande produceras, att du tar minst en tredjedel av nypriset och som mest hälften.
  • Säljer du en äldre eller en redan begagnad möbel så kan du jämföra tidigare priser från auktioner. Webbsidan ”Vad är den värd” är en sökmotor där du hittar slutpriser från auktioner runt om i Sverige. Den är användbar för allt möjligt: möbler, antikt, konst och designföremål.
  • Det finns många olika typer av marknadsplatser för begagnade möbler. På annonsplatser på nätet handlar du direkt från privatpersoner, men numera finns det även företag på nätet som köper och säljer, hämtar och levererar möbler på kommission som tex företaget Mjuk. 
  • Ideella föreningar säljer ofta möbler i de större butikerna. Handlar du från en välgörenhetsbutik som tex. Myrorna förväntas du oftast att hämta möbeln inom två dagar. Ta med måttband så du vet om den möbel du fyndar har de rätta måtten för ditt behov. 
  • Titta under ”bortskänkes” eller ”gratis” i möbelkategorin på annonser på nätet eller Facebook Marketplace. Många fina möbler måste avyttras snabbt pga. en flytt eller annat, där innehavaren inte har tid att sälja utan väljer att ge bort istället.
  • En äldre soffa från 1970-80-talet kan innehålla bromerade flamskyddsmedel vilket är en grupp långlivade kemikalier som har förbjudits inom EU, men vilka även kan förekomma i nya importerade möbler. För att minimera kemikalier i hemmet välj tvättbara sofföverdrag eller textilier, produkter i naturmaterial och miljömärkta varor som garanterar ett giftfritt innehåll tex Svanen och OEKO TEX.
  • Vill du klä om ditt återbruksfynd kan du kontakta en tapetserare digitalt och få en offert om priset. Fotografera möbeln från flera vinklar, så att tapetseraren kan se hur sömmar och tygfästen ser ut och lättare kan beräkna för tid och materialkostnad. Fråga även om det går att använda miljövänliga och hållbara material i klädsel och stoppning.
  • Numera är det möjligt att hyra enstaka möbler eller hela möblemang för tillfälliga eller långsiktiga behov. Du kan hitta allt från uthyrning av återbrukade möbler för studentrum, till en återanvänd arbetsplats med höj-sänkbart skrivbord till hemmakontoret från återbruksföretag som tex RP eller Rekomo.