CIR:KU:LENT LOGIN

KRUKVÄXTER & BLOMMOR

Gröna och härligt blommande fönsterbrädor är det många som uppskattar i sitt hem. Det ger en ombonad känsla och vissa växter renar dessutom inomhusluften! Snittblommor är även ett sätt att fixa stämning och hemtrevnaden i hemmet. Att köpa allt nytt i butik kan dock vara lite problematiskt. Det är viktigt att vara medveten om den stora miljöproblematiken både krukväxter, men främst snittblommor medför. Odlingarna, som ofta sker i uppvärmda växthus besprutas i många fall med bekämpningsmedel och är både energi- och vattenkrävande. Produktionen som sker på många olika platser runt om i världen gör att transporterna blir långa och med det mycket koldioxidutsläpp. Här nedan följer en rad med tips på hur du kan göra medvetna val när det kommer till krukväxter och snittblommor.

Tips för hållbara val av krukväxter och snittblommor
  • Det bästa för miljön och plånboken är att byta sticklingar/hela växter med en vän.
  • Har du inget att byta med? Kanske har din granne, faster eller någon annan i din närhet redan många växer som hen kan dela med sig av? Många krukväxter behöver delas och förnyas för att må bra – win win.
  • På vissa platser anordnas det växtbytardagar, perfekt ställe att fynda hållbara växter på! Var dock noga med att kolla upp så inte sniglar, deras ägg eller annan ohyra/invasiva ogräs följer med.
  • Köp krukväxter uppdrivna i Sverige från t ex lokala handelsträdgårdar.
  • Köp snittblommor när de är i säsong! Svenska tulpaner på våren är mycket mer hållbart att införskaffa än tulpaner i december från Holland.
  • Vildplockade buketter från egna trädgården eller vägkanten kan vara minst lika vackert som köpta snittblommor.
  • För tips på hur du kan göra så dina krukväxter håller längre gå in här.
  • Se vår märkningsguide för eventuella märkningar.
Ros får ris?

Rosor kan vara trevliga att både ge och få, till exempel för att visa uppskattning. Visste du att merparten av de rosor som vi köper här i Sverige kommer från Östafrika? Det beror på att snittblommor behöver mycket sol och värme för att må bra. Det kan leda till långa transportsträckor, som följaktligen orsakar utsläpp. Men problemen med rosodlingen och -handeln är framförallt hurdana arbetsförhållanden de anställda på odlingarna har. Arbetet är slitsamt och de anställda kan komma i kontakt med skadliga bekämpningsmedel. För att köpa rosor som odlats under etiska arbetsförhållanden kan du titta efter ett Fairtrade-certifikat. Dock tar detta inte i beaktande miljöpåverkan av odlingen. Ett klimatmässigt mer hållbart alternativ kan exempelvis vara svenskodlade tulpaner, framförallt när de är i säsong. Du kan läsa mer om roshandeln här.

 

Sidan uppdaterad 2022.