CIR:KU:LENT LOGIN

Nyheter

Den globala handeln och märkningsdjungeln

Hur påverkar våra konsumtionsval miljön och sociala förhållanden globalt? Genom att utforska västvärldens konsumtionsmönster och dess effekter på mindre utvecklade länder, uppmanas vi att reflektera över vårt eget bidrag till global ojämlikhet. Rapporten Den globala handelns baksidor och miljömärkningars potentiella lösningar, argumenterar för en mer hållbar och medveten konsumtion. Konsumtion som inte bara tar hänsyn till miljöpåverkan utan också till de sociala och…

Svenskarnas klimatutsläpp

Det är nog många som minns den ovanligt varma svenska sommaren 2018. I början av sommaren var det glada utflykter till stranden, mjukglassar med strössel i händerna och härliga sommarkänslor. Men, när gräset började torka ut och blekna till en gulaktig ton, skogarna började brinna och solstingen blev fler och dödligare, då var det kanske första gången som svenskarna fick…

Rosindustrins brist på kärlek

Med Alla hjärtans dag runt hörnet kan det vara bra att överväga att köpa en annan bukett än den traditionella rosbuketten till de vi håller kärt. Rosor har en stark association till denna dag men faktum är att dessa blommor har en mindre kärleksfull baksida. Vi synliggör rosindustrins brist på kärlek. Snittblommor Snittblommor kräver mycket sol och värme för att…

Man betalar ett köp via mobilen
Individen i klimatkrisen – Värden, attityder och beteendeförändring

Vi människor gör alla olika val varje dag när vi konsumerar eller producerar varor och tjänster. Vi kanske inte alla tänker på det, men varje beslut vi tar kan orsaka oavsiktliga förändringar i miljön, vissa mer och andra mindre. I rapporten Individen i klimatkrisen, Värden, attityder och beteendeförändring, undersöks vilka faktorer som påverkar oss till att agera mer eller mindre…

Två engångsmuggar
Nytt år – nya lagar och regler

År 2023 bjöd bland annat på höjd reparationsskatt och en sänkning av reduktionsplikten. Vi blickar framåt mot ett nytt år av nya lagar och regler. En av lagarna 2024 syftar till att minska nedskräpningen av engångsartiklar och minska resursförbrukningen. Från den 1 januari ska den som tillhandahåller dryck eller snabbmat i engångsförpackningar på den svenska marknaden erbjuda möjlighet att få…

Så blir du en cirkulent- beteendeförändring
Social tipping point

Trots att de flesta är medvetna om att vi måste minska vår överkonsumtion så kan det kan vara svårt att motivera sig själv att faktiskt göra de förändringar/justeringar man vet att man borde göra. Forskning visar på att det endast krävs att 25 % visar vägen för att resten ska följa efter, så kallad social tipping point. Har vi en…

Circular Electronics day

Varje år kasseras miljontals elektroniska enheter på grund av skador, föråldring eller så kastas de trots att de fortfarande fungerar. Den årliga globala mängden elektroniskt avfall (e-avfall) förväntas överstiga 63 miljoner metriska ton i år – motsvarande vikten av över 6 000 Eiffeltorn. Denna ökande mängd e-avfall skapar betydande problem som påverkar både människors hälsa och miljön. Circular Electronics Day den…

Styrelseuppdrag
Bli en del av förändringen – Vi söker nya stjärnor till styrelsen

Cirkulent och förändringsmakare! Vi är på jakt efter engagerade personer som delar vår vision om en värld av cirkulenter. Drömmer du om en planet där resurser används i en cirkulär ekonomi, där inget förbrukas och slängs utan istället återanvänds? Det gör vi med! Medveten Konsumtion strävar mot att göra denna omställning lätt, attraktiv och långsiktig, och nu behöver vi din kompetens…