Återvinningsfesten 2019

20 mars, 2019

För femtonde året i rad arrangeras Nordens största loppis i Hornstull i Stockholm – ÅTERVINNINGSFESTEN! Sista söndagen i maj varje år fylls gatorna i Hornstull snabbt av peppade Hornstull-försäljare och hugade spekulanter, och på borden och galgarna erbjuds allt från kavajer till rullskridskor. På återvinningsfesten säljer, skänker, byter och delar boende i Hornstull sina prylar, men besökare från alla stadsdelar i hela Sverige är hjärtligt välkomna att fynda.

För femtonde året i rad arrangeras Nordens största loppis i Hornstull i Stockholm – ÅTERVINNINGSFESTEN! Sista söndagen i maj varje år fylls gatorna i Hornstull snabbt av peppade Hornstull-försäljare och hugade spekulanter, och på borden och galgarna erbjuds allt från kavajer till rullskridskor. På återvinningsfesten säljer, skänker, byter och delar boende i Hornstull sina prylar, men besökare från alla stadsdelar i hela Sverige är hjärtligt välkomna att fynda.

Sedan 2015 har föreningen Medveten Konsumtion arrangerat Nordens största loppis i Hornstull, som alltid sker sista söndagen i maj. År 2017 slog vi dessutom besöksrekord – drygt 100.000 loppisentusiaster besökte Återvinningsfesten och det rekordet hölls även år 2018. I år firar Återvinningsfesten dessutom 15 år.

Nu har vi börjat projektleda 2019 års folkfest, kontakta oss för frågor eller information och håll utkik i våra kanaler för nyheter! PS. Vi söker nu sponsorer till detta härliga och återkommande evenemang.

www.atervinningsfesten.se kan du anmäla dig som säljare om du är boende i Hornstull, signa upp på vårt nyhetsbrev, kontakta oss samt läsa mycket mer om årets folkfest, dess historia men också de härliga aktiviteterna som kommer anordnas under dagen! Kryssa gärna i “kommer” på vårt facebookevent “Återvinningsfesten 26 maj 2019!”.

Allt är givetvis helt gratis! Vi ses på söndag den 26 maj.

Välkommen du med!

LÄS MER

Glöm inte att anmäla dig till vår distansutbildning!

12 mars, 2019

DISTANSKURS I KONSUMTION, MILJÖ OCH ETISK HANDEL

Medveten Konsumtions distansbildning i samarbete med Studiefrämjandet ger dig som deltagare på ett flexibelt och interaktivt sätt ökade kunskaper om konsumtionens effekter på miljö, klimat och de som lever och arbetar där våra varor tillverkas.

DISTANSKURS I KONSUMTION, MILJÖ OCH ETISK HANDEL

Medveten Konsumtions distansbildning i samarbete med Studiefrämjandet ger dig som deltagare på ett flexibelt och interaktivt sätt ökade kunskaper om konsumtionens effekter på miljö, klimat och de som lever och arbetar där våra varor tillverkas.

KURSPLAN VÅREN 2019

Under fyra spännande kurstillfällen om sammanlagt åtta veckor får du både fakta, inspiration och handfasta tips på hur du kan konsumera mer medvetet! Upplägget är interaktivt med korta videor, länkar där du kan hitta mer information och diskussionsfrågor knutna till varje kurstillfälle.

Varje tillfälle tar upp ett specifikt tema och dess problematik men inspirerar också till eftertanke och vill vara en inspiration till förändring. Kursen ges helt på distans.

Kursen drar igång måndag 18/3. Vi kommer beröra följande teman:

Vecka 12 och 13 = Intro: Konsumtion och hållbarhet
Vecka 14 och 15 = Elektronikens miljöpåverkan
Vecka 16 och 17 = Medveten garderob
Vecka 18 och 19 = Mat och klimat

ANMÄLAN

Sista anmälningsdag är måndag 18/3. 

Anmälningsavgiften är 299 kronor.

Läs mer:

https://www.medvetenkonsumtion.se/utbildning/distansutbildning/

Anmäl dig via Studiefrämjandet:

https://www.studieframjandet.se/stockholms-lan/gustav-arrangemang/kurser/2019/mars/konsumtion-miljo-och-etisk-handel/

LÄS MER

Fula frukter skapar arbete åt nyanlända kvinnor

08 mars, 2019

Medveten Konsumtion möter Tove Björklund, medgrundare till ReFood. De räddar fula frukter och osnygga grönsaker som ratats i mataffären, anställer nyanlända kvinnor som idag står långt från arbetsmarknaden, skapar hälsosamma produkter som ger naturlig energi och bra fibrer – och gör det på ett roligt och färgglatt sätt! De är ReFood, ett smart företag som startades av tre kvinnor.

Medveten Konsumtion möter Tove Björklund, medgrundare till ReFood. De räddar fula frukter och osnygga grönsaker som ratats i mataffären, anställer nyanlända kvinnor som idag står långt från arbetsmarknaden, skapar hälsosamma produkter som ger naturlig energi och bra fibrer – och gör det på ett roligt och färgglatt sätt! De är ReFood, ett smart företag som startades av tre kvinnor.

Hej Tove! Berätta om dig själv och din passion/ditt företag!

Jag heter Tove Björklund och är lite utav en matsvinnsnörd som lärt mig hemifrån hur bra det går att göra fantastiska middagar på det som glöms i kylen. Jag vet att nyckeln till en hållbar framtid ligger i samarbeten och att våga ifrågasätta gamla mönster, men framförallt att sluta prata och börja genomföra! ⠀

Jag och mina partners Sara och Katharina har en forskningsbakgrund från Stockholm Resilience Centre och vi älskar vetenskap, men vi är också väldigt frustrerade över det faktum att så mycket kunskap fastnar i vetenskapliga tidskrifter. Detta är anledningen till varför vi grundade ReCollab & i fjol även ReFood – vi ville omvandla kunskap till verklighet. Vårt team arbetar varje dag med att bidra till en hållbar omställning genom att aktivt minska matsvinnet då 30% av all mat som produceras slängs.

Arbetar med att bidra till att minska utanförskapet och främja integration genom arbete

Vi skapar arbetsmöjligheter till nyanlända kvinnor, då enbart 37% har jobb. Till sist vill vi bidra till en bättre folkhälsa, vilket vi gör genom vår första produktlansering UGLY smoothie – en hälsosam grönsakssmoothie gjord på fula frukter och grönsaker som annars skulle ha slängts. Vårt mål är att tillsammans med andra uppnå; 100% räddade råvaror, 100% integration och 100% hälsosam mat.

Idag arbetar tre fantastiska kvinnor från Eritrea och Etiopien med oss, och det har visat sig att det absolut är möjligt att arbeta tillsammans trots att inte alla hunnit lära sig svenska till 100%. Vi lär oss hela tiden av och om varandra, både språk och annat, och jag vill även poängtera att tjejerna har en stor positiv effekt på vårt företag och vi har fått nya vänner för livet.

Vad är Medveten Konsumtion för dig?

För mig är medveten konsumtion att inse och ifrågasätta hur produkter producerats, samt att förstå att varje inköp innebär att resurser har använts genom en ofta lång produktionskedja. De flesta företag har en negativ klimatpåverkan, men det finns även de som arbetar aktivt med att minska/byta ut sina resurser mot mer hållbara alternativ, samt att kompensera för sitt klimatavtryck. Vi arbetar med att förlänga livslängden för råvaror, vilket skulle kunna beskrivas som klimatpositivt – då det minskar resursslöseriet där energi och råvaror använts helt i onödan.

Vi är alla konsumenter och vi måste helt enkelt börja göra klokare och färre inköp, där det är viktigt att ställa sig frågan ”Är det här ett behov eller ett begär?”

Medveten konsumtion är med andra ord = kunskap, och ett ifrågasättande – både mot företagen och sig själv!

Vilka är dina bästa tips för att konsumera mer hållbart?

Om vi fortsätter på mat-temat så är mitt främsta tips att försöka minska sitt matsvinn hemma. Den största andelen av Sveriges 1.3 miljoner ton matsvinn per år uppstår hos hushållen (97 kg/person och år), och här har konsumenten dessutom pengar att spara in på väldigt enkla sätt. Du kan minska ditt matsvinn genom att t.ex. laga goda maträtter som passar bra för kylskåpsrensningar (t.ex. grytor, soppor, pyttipanna, tapas), och du kan även minska ditt svinn genom att sluta storhandla färska råvaror i lika stor utsträckning. Handla det du tror att du behöver för en vecka och ta bort minst en tredjedel! Du kan även köpa mer frysta grönsaker (de har ofta väldigt högt näringsinnehåll också!), eller inlagda/picklade/syrade varianter med längre hållbarhetsdatum.

Förutom matsvinnet så är det viktigt att äta mindre animaliska produkter och mer fibrer, samt frukt och grönt. Det här är även positivt för hälsan då vi idag äter för mycket animaliskt och för lite växtbaserat. Ekologiskt är också bra att handla, då det innebär mindre bekämpningsmedel etc som förstör miljön.

Varför väljer du att engagera dig i dessa frågor?

Vi på ReFood engagerar oss i dessa frågor då vi vill göra det lättare för konsumenten att göra hållbara och medvetna val. Enligt oss är det inte individen som ensam bär ansvar för klimat- och miljöutmaningarna, utan alla måste bidra till lösningen. Vi tror även att det finns ett stort behov av att visa vad som redan görs – att inspirera och få fler att känna hopp om framtiden. Forskningen pekar på något som kallas agency och vikten av att lyfta det positiva, då människan tenderar att stoppa huvudet i sanden när det blir för tufft eller avlägset. Vi måste berätta om vad som görs och hur vi alla kan bidra till att vända den negativa utvecklingen, och skapa den framtid som vi alla vill ha!

Vi tror att samarbeten är det som kommer skapa en hållbar förändring, så tveka inte att höra av er till oss. Ni kan läsa mer om oss på www.refood.nu och hittar oss i sociala media under namnet @refood.nu

Det finns ingen “Planet B” och det är bara nu vi har chansen att skapa en hållbar omställning! Join the UGLY transformation!

LÄS MER

Nytt samarbete med podden Du, Jag & Jorden

27 februari, 2019

Vi kan nu stolt presentera att vi från och med 2019 inleder ett samarbete med podcasten Du, Jag & Jorden. Kläderna, maten, kroppen, sinnet, produkterna vi köper, valen vi gör. Det här är en podcast som utforskar hållbarhet i alla aspekter av livet. Kan vi leva ett rikt liv utan att ta mer än vi behöver? Podden drivs av Jonna, som även är kommunikationsansvarig här hos oss i föreningen, och Milla, som pluggar hållbar samhällsplanering på KTH.

Vi kan nu stolt presentera att vi från och med 2019 inleder ett samarbete med podcasten Du, Jag & Jorden. Kläderna, maten, kroppen, sinnet, produkterna vi köper, valen vi gör. Det här är en podcast som utforskar hållbarhet i alla aspekter av livet. Kan vi leva ett rikt liv utan att ta mer än vi behöver? Podden drivs av Jonna, som även är kommunikationsansvarig här hos oss i föreningen, och Milla, som pluggar hållbar samhällsplanering på KTH.

Miljövetare gör podcast

Milla (h) och Jonna (v) träffades under utbildningen på Miljövetarprogrammet vid Linköpings universitet. Efter examen 2017 bodde båda i Stockholm och ville fortsätta utveckla sitt miljöengagemang, så de bestämde sig för att starta podcasten ’Du, jag och Jorden’. De tyckte att det saknades en podcast som tog upp den mänskliga aspekten av klimat och miljö. Första avsnittet lanserades i slutet av januari 2018, och nu finns det över 30 avsnitt ute.

Går i linje med Medveten Konsumtions budskap

Milla tar i sommar examen från KTH inom hållbar samhällsplanering och har inom sin utbildning framförallt fokuserat på social hållbarhet och koppling mellan samhället och naturen. Jonna började jobba direkt efter examen från miljövetarprogrammet och när möjligheten öppnade sig för att jobba med kommunikation vid föreningen Medveten Konsumtion så tog hon chansen och hon har nu varit anställd i föreningen sen augusti 2018. Tillsammans har de bred kunskap inom hållbarhetens många olika aspekter och de vill med podcasten inspirera och utbilda för en hållbar framtid!

LÄS MER