Tack Malmöredaktionen för alla härliga tips!

Nu beger vi oss till Umeå och vi välkomnar vår recensent Sophia Åström som satt ihop veckans guide till somriga och hållbara smultronställen. Inför Sommar med Ekoguiden har Sophia skrivit en krönika om hållbara lokala initiativ med fokus på restauranger och caféer och samarbetet mellan lokala producenter. Det finns större och mindre initiativ mot ett hållbarare Umeå, och det är framför allt de lokala krafterna som fortsätter imponera. Samarbete och gemenskap mellan dessa gör det möjligt! ⁣⁣

Missa inte denna veckas tips i våra Stories om några av Umeås bästa eko-pärlor!
Ni följer oss på FACEBOOK och INSTAGRAM stories under hela veckan. Trevlig läsning!

Kärleken till det lokala skafferiet i Umeå

Mat, mat, mat, om det är något som vår familj unnar oss såhär under pandemiåret, och framför allt på somrarna, är det god mat.

I Umeå finns det mängder av alternativ, och det bästa är att många har ett helhetstänk. Förutom att dessa är trevliga utflyktsmål, på cykeln eller till fots, så är det lokala styrkor som tillsammans gör det möjligt. Lokala restauranger som arbetar tillsammans med lokala producenter och tar hand om sådant som normalt skulle kastas. De förädlar och använder skogens resurser som en kreativ källa för mathantverket. Umeås Kulturhus, eller finlandsfärjan som det ibland kallas lite fult i folkmun, har blivit en metropol för just detta. Och för att inte glömma alla gårdsbutiker som finns omkring Umeå, som samarbetar med lokala restauranger och butiker.

Som uppvuxen i en stor familj är jag van vid att hushålla med maten. Idag är det andra tider men Kasta mat gör man bara inte, än idag skrapar jag ihop sonens rester, slänger ihop veckans rätter till en pyttipanna eller en pizza, eller använder gammalt rostbröd till efterrätt! Vi experimenterar med det som bjuds under våren och sommarmånaderna, syrade granskott, bladskott från rönnbär som ger en härlig smak av bittermandel och syra till efterrätter. Sådant som ger njutning men också förlänger livskvaliteten, som att fukta bröd och bullar, in i ugnen och vips är det nästan som nybakat.

I ett försök att leva förpackningsfritt och mot ett mer lokalt utbud är det här vi som individer kan påverka. Många goda exempel har vi redan som till exempel REKO-ringar runt om i Sverige, och i Umeå där du får träffa producenterna, knyta kontakt och förstå hur maten hamnar på vårt bord. Det är något som jag vill att min son ska förstå, för där någonstans skapas respekt mellan naturen, djuren och människan, som i ett enda stort kretslopp.

Sophia Åström

STÖD OSS