Tack Umeå och Mimi för alla härliga tips! Nytt för i år är att vi härnäst kommer följa med till 3 nya orter där Ekoguiden snart lanseras.

Vi beger oss nu till Linköping och välkomnar vår lokala redaktion. Här har vi våra engagerade Sara Kronberg, Lovisa Back och Cecilia Hogla som tillsammans satt ihop veckans guide till somriga och hållbara smultronställen. Just nu söker vi recensenter i Linköping som vill hjälpa till att bygga upp vår lokala Ekoguide och lyfta hållbara verksamheter. → Läs mer om och sök uppdraget HÄR

Inför Sommar med Ekoguiden har Sara skrivit en krönika om hennes erfarenheter av delningsekonomi. Missa inte denna veckas tips på gröna somriga smultronställen i Linköping.

Ni följer oss på FACEBOOK och INSTAGRAM under hela veckan. Trevlig läsning!

Min garderob och mitt förråd är open for business

Så länge jag bodde hemma så drog jag nytta av alla garderober i huset – mammas, pappas och brödernas. Där fanns alltid något intressant plagg som jag tyckte passade mig också! Mina bröder stod vakt om sina garderober efter ett tag. När jag flyttade hemifrån kan det ha hänt att ett och annat plagg råkade följa med i flyttlasset. Kan också hända att de inte tyckte det var lika kul att dela med sig av garderoben som jag tyckte. Numera frågar jag alltid först och familjemedlemmarna säger ändå alltid ja, om än med uppsikt över att plagget inte hamnar i resväskan när jag åker därifrån. Allt har hittat tillbaka nu, förutom pappas bästa jeansskjorta och några av mammas klänningar.

När jag flyttade hemifrån flyttade jag till en studentkorridor. Där delade jag kök med sju andra studenter. Där var inte många saker som var gemensamma men vi som bodde där var bra på att dela med oss av våra egna grejer. Moppar, bakformar, symaskiner, campinggrejer, skidkläder, osv. Sen flyttade alla på olika håll till egna krypin och samlade på sig egna saker som en tycker en behöver. Det blev inte lika naturligt att gå och knacka på hos den okända grannen och berätta vad en har till låns eller skulle vilja låna själv. Visst är det bekvämt att ha grejer själv och inte behöva planera runt andra men även om min ambition är att ta fram min köksassistent varje lördagsmorgon och baka bröd så händer ju inte det.

Som barn får man lära sig att det är viktigt att dela med sig. Hur duktiga är vi på det när vi är vuxna? Hur ofta vänder vi oss till vänner för att fråga om vi får låna istället för att köpa direkt? Jag vill bli bättre på att både fråga och erbjuda! Nästa gång det är dags för fest – varför inte dra ihop kompisgänget och prova varandras festplagg – de man själv inte vill ha just då för ”det hade jag ju sist så det kan jag ju inte ha nu igen!”. Och om du bestämmer dig för att ditt nyårslöfte ska vara att baka allt ditt bröd själv – knåda på eller se om du kan låna en köksassistent i några veckor innan du skaffar en egen och inser i maj att du bara har bakat två gånger men kommit hem med limpor från affären varje vecka.

Min garderob och mitt förråd är open for business! Om någon vill komma hem till mig och låna kläder skulle jag dessutom bli motiverad till att ha ordning i garderoben. Jag kanske till och med tar fram köksassistenten och bjuder på nybakta bullar när du kommer.

Sara Kronberg 2020-08-09

STÖD OSS