Tack Gotlandsredaktionen för alla härliga tips!

Vi beger oss nu vidare till Umeå och välkomnar vår recensent Mimi Öberg som driver Ekoguidens arbete lokalt på orten. Inför Sommar med Ekoguiden har Mimi skrivit en krönika om glädjen med att handla second hand. 

Missa inte denna veckas tips på gröna somriga smultronställen i Umeå! Ni följer oss på FACEBOOK och INSTAGRAM under hela veckan. Trevlig läsning!

Glädjen med gammalt

Svårigheten att nå ett hållbart samhälle har vi mycket att skylla på konsumtionen. Med en ökad konsumtion i vårt linjära ekonomiska system sker en ökning av avfall. Det finns otroliga mängder varor där ute som redan är producerade, som redan påverkat miljön en gång och som kanske inte fått tjäna som vara tillräckligt länge innan någon beslutat sig för att den inte länge passar eller behövs. Att göra ett riktigt bra köp på second hand gör mig lite mallig men framförallt glad. Att äntligen få tag i den där varan som jag bevakat så länge, eller att helt oväntat hitta den på en loppis, mina ägodelar får dessutom olika historier som jag själv kan fundera eller fantisera ihop när jag tittar mig runt i mitt hem.

Många av oss behöver nog se över våra konsumtionsvanor, målet är en minskad konsumtion och mer återanvändning och på så sätt kan vårt samhälle ta sig uppåt i avfallstrappan och nå ett cirkulärt ekonomiskt system. Detta är inte bara något som behöver göras för miljö- eller klimatskäl utan jag tror också det behövs för att vi ska känna en större glädje och tillhörighet till de varor vi köper och äger. Att sköta och ta hand om det vi äger. När jag får hem kläder eller saker jag vunnit på auktioner får jag så mycket mer än en vara. Jag får en historia, som jag i och för sig hittar på själv. Vem har haft denna innan mig? Var har den stått? Har den gått i arv?

Dessa typer av frågor ringlar i mitt huvud medan jag inspekterar mitt köp, kanske luktar den också något speciellt eller har en lagning som jag kan fundera över vad orsaken till är. Genom min fantasi och att jag handlar second hand får alltså mina ägodelar och mitt hem mer liv. Sällan kan man också hitta så intressanta saker som när man går på en loppis eller en vintagebutik.

Sedan jag blev student har jag blivit mer eftertänksam i mina köp. Jag lägger tidigt en bevakning på tradera eller blocket, bevakar dessa och diverse köp-och-sälj grupper på Facebook och väntar sedan med spänning. Detta gör att jag, som fattig student kan få en vara som jag annars inte skulle ha råd med. Jag kan dessutom inte låta bli att bli lite skrytsam när jag äntligen fått tag i en, för 1/3 av ordinarie pris. Varför ska jag köpa nytt när det finns mängder av redan producerade varor där ute? Jag drivs av tanken att jag kan göra skillnad, både i mina egna konsumtionsmönster men också genom att påverka andra.

Jag vet att varje individs beslut är viktigt och även om dessa frågor kan kännas självklara för vissa så behöver vi fortsätta prata om dom och göra det vi kan för att påverka varandra.

Mimi Öberg, 2020-08-02

STÖD OSS