Sommar med Ekoguiden är igång! Vi börjar denna sommarvecka i juli med att besöka Växjö. Här har vi vår redaktör Lovisa Back som driver Ekoguidens arbete lokalt på orten. För Sommar med Ekoguiden har Lovisa skrivit en krönika om att äventyra på hemmaplan med kollektivtrafiken. Ni följer henne på FACEBOOK och INSTAGRAM under hela veckan. Trevlig läsning!

Åk på äventyr med den lokala kollektivtrafiken

Mitt första äventyr med den lokala kollektivtrafiken var när min moster tog mig och min syster till Norrköping. Stort, tyckte jag, då fyra år.

Nästa äventyr äger rum betydligt senare, då sträckan till Norrköping för länge sedan blivit vardagsmat. Som tjugoettåring möter jag min första sommar utan en häst att ta hand om och sommarjobbet lyckas inte fylla alla veckor innan terminsstart. Utrustad med mitt regionala resekort bestämmer jag mig från att röra mig bort från den invanda rutten mellan mitt hem och universitetet. Ett av resmålen är Sturefors slott. Ett byte från pendeltåg till buss. En kort promenad. Sedan är jag där. På plats i en alldeles tyst, pampig men inte helt tuktad, slottsträdgård. Minst lika sevärd som någon av de mer kända trädgårdarna ute i Europa, men med betydligt mindre trängsel.

Ny stad, nya äventyr. Jag och Ylva, som är lika mycket inflyttad smålänning som jag, ska se oss runt i Växjö kommun. Tio minuter från stadskärnan kliver vi av i vad som känns som mitt ute i ingenstans. Här i ingenstans, finns allt. Eller åtminstone ett fantastiskt litet café som uppfyller våra (mina) kräsna krav och kostpreferenser. Med varsin bricka sätter vi oss i en liten trädgård där vi kan fylla våra magar i takt med kossornas tuggande. På vägen tillbaka till busstationen passerar vi Bergkvara ruin. På skyltar intill det forna slottet berättas en historia som får oss att bli lite mer allmänbildade än innan.

Jag vågar påstå att var och en av Sveriges kommuner besitter fantastiska resmål som är mer eller mindre lättillgängliga med den lokala – eller regionala – kollektivtrafiken. Naturreservat, lantcaféer, fornminnen och museum. Ofta besöker vi sådana ställen när vi reser till någon stad på kontinenten. Lika ofta missar vi att detta även finns på hemmaplan.

Tips för din lokala upptäcktsresa
  • Dygnsbiljett – Om du inte vill gå all in under en vecka eller två, är dygnsbiljetten ett ypperligt alternativ. Då kan du resa hur mycket du vill inom valt område
  • Reseapp – Visst är det en skön känsla att koppla bort sig från sociala medier och nyhetsaviseringar, men just en app som hjälper dig att hitta busstationer och beräkna tiden för resrutter är ovärderlig om du vill lägga din tid på att upptäcka istället för att leta efter stationer
  • Bra skor – Även om många platser är tillgängliga med hjälp av kollektivtrafiken, är det sällan att bussen stannar precis vid slutdestinationen
  • Framkomlighet först – Tar dig fram på annat sätt än till fots eller behöver hjälp med att läsa tidtabeller, är det bra att stämma av skick och serviceutbud på både fordon och hållplatser med din lokala kollektivtrafikentreprenör. Det är snopet och riktigt tråkigt att behöva vända tillbaka för att det inte går att ta sig fram

Stadsbuss, regionsbuss eller tåg- alla tre är smidiga sätt att hitta till nya platser inom lagom avstånd

Sturefors Slott och den omgivande parken är minst lika sevärd som andra mer kända slott

Bara några minuter från stadskärnan njuter vi av lugnet på Svenska Tanters trädgårdscafé och fördjupar oss i historian om Bergkvara Slott- numera ruin

STÖD OSS