Sommar med Ekoguiden är igång! Vi börjar denna sommarvecka i juni med att besöka vår redaktion i SUNDSVALL. För Sommar med Ekoguiden har vår redaktör Tilda Tromö skrivit en krönika om hur det kommer att se ut när vardagen går tillbaka till det “vanliga” efter pandemin.⁣⁣

Missa inte denna veckas tips om några av Sundsvalls bästa eko-pärlor.

Ni följer oss på FACEBOOK och INSTAGRAM stories under hela veckan. Trevlig läsning!

Det nya Normala

Vi är många som sitter klistrade framför statistiken. Har antalet insjuknade gått ned? Funkar vaccinet? Ska vi äntligen få komma tillbaka till hur det var förr? Längtan att få träffa de nära och kära som vi varit så långt ifrån så länge är stor. Och vi vill inget hellre än att gå tillbaka till det “vanliga”, till hur det var förut.

Men vill vi verkligen det? Vill vi gå tillbaka till den konsumtionshets vi hade? Vill vi gå tillbaka till onödigt flygande och slösaktigt resande? Vill vi gå tillbaka till ett samhälle där vi tar varandra för givet?

Det vill inte jag! Missförstå mig rätt. Jag längtar till att kunna träffa dem jag jobbar eller pluggar med. Jag längtar till att kunna sitta på ett tåg fullt med främlingar. Jag längtar efter att gå på teater, att gå i secondhandbutiker, krama bekanta och massor av saker som jag, precis som vi alla, behövt avstå. Men jag vill också att vi fortsätter att flyga ansvarsfullt, fortsätter att ta hand om varandra och fortsätter komma ihåg att inte ta saker för givet. Och jag vill att vi inser att vi faktiskt lever i en klimatkris. Jag tror ändå att det finns många som vill glömma den här perioden och snabbt komma tillbaka till sin gamla livsstil och kanske till och med dra på ännu mer nu när det är så tydligt hur fragilt livet är.

När vi hör om klimatförändringar som påverkar människor långt borta så är det så lätt att trycka undan och inte tänka på det. Men den här pandemin visar så tydligt hur mycket vi alla blir påverkade och att kriser kommer även till oss “osårbara västerlänningar”. Klimatkrisen pågår just nu och när vi hört om eventuella globala kriser har vi haft ganska lätt att distansera oss. Genom att ha upplevt en pandemi kanske det blir lättare att greppa att vi faktiskt lever mitt i en klimatkris och därmed känna mer empati för de som innan varit tydligt påverkade av klimatkrisen och miljöförstörelsen. Och jag tror att ur empati växer förändring.

Vi är i ett guldläge just nu att förändra våra beteenden. Jag tror vi är många som insett att vi inte kan fortsätta som vi gjort, att vårt ohållbara levnadssätt har kommit ikapp oss och att vi har ett fantastiskt tillfälle att förändra oss. Pandemin har gjort det tydligt hur sårbar mänskligheten faktiskt är.

Efter denna period måste vi hitta det nya normala. Och här tror jag på oss, vi kan tillsammans bygga upp nya konsumtionsbeteenden, resebeteenden, empatikänslor och framförallt en ny gemenskap.

Tilda Tromö

STÖD OSS