Vår recensent Klaus Blomster har besökt GreenLiving i Borlänge och pratat med butiksägaren Liz Rylander om idén bakom verksamheten

En chans att handla grönt i Borlänge

GreenLiving är en butik i den mysiga hantverksbyn i Borlänge och har ett bra utbud av ekologiska produkter. Butiken startades för 3 år sedan och drivs av egenföretagaren Liz Rylander. Tidigare höll hon igång ett trädgårdscafé, men ville köra igång en mer hållbar verksamhet genom butiken.

Fokus på hållbara val Mest märkbart har butiken en refill-station där tvål, tvättmedel, rengöringsmedel och såpa säljs i lösvikt, på detta sätt kan kunden återanvända sina egna behållare. Alla dessa produkter är ekologiskt producerade och biologiskt nedbrytbara. Liz berättar att Refill-stationen är populär och uppskattas av kunderna, eftersom det tyvärr är ovanligt med sådana refill-stationer.

På samma sätt säljs linser och kryddor i lösvikt, ekologiskt producerade frukter och grönsaker säljs i lösvikt under sommaren. Dessutom säljs second-hand kläder och andra hushållsprodukter. Några kurser ordnas också på stället, som till exempel tillredning av egna växtdrycker och groddning.

Norm för enkla djurvänliga val

Liz berättar att det huvudsakliga målet med butiken är att göra veganismen till en norm och underlätta för folk att göra bra val. Hon försöker att bara arbeta med de mest medvetna leverantörerna och tar in leveranserna enligt vad kunderna berättar att de vill ha.

Man gör det bästa valet enligt den information man har

Vad är medveten konsumtion för dig?
– Att man tar ett aktivt val i kvaliteten och ursprunget för mat och andra produkter. Att man inte konsumerar mer än man behöver och också tänker på förpackningen och produktionen av det man köper.

Vad är ditt bästa tips för att konsumera mer hållbart?
– Handla återvunnet och i lösvikt så mycket det går. Odla sallad, kryddor och groddar själv. Titta på innehållsförteckningen på varor och köp sådant som är ekomärkt och från små företag.

Medveten Konsumtion möter GreenLiving

GreenLiving har en fin trädgård under sommaren där man kan sitta utomhus för fika, missa inte detta ställe om ni stannar i Borlänge!

Klaus Blomster

STÖD OSS