Tack Sundsvallsredaktionen för alla härliga tips, vi längtar till lanseringen av Ekoguiden i Sundsvall. 

Nu har vi kommit fram till vår sista vecka under årets upplaga av Sommar med Ekoguiden och vi vill passa på att tacka alla er som följt oss under sommaren. Ni ska nu få följa med till Eskilstuna och vår redaktör Kajsa Walldin på hennes sommaräventyr!.För Sommar med Ekoguiden har Kajsa skrivit en krönika om upptäckarglädje och nyfikenhet kring hållbar konsumtion och omställning. 

Missa inte denna veckas tips på gröna smultronställen i Eskilstuna.
Ni följer oss på FACEBOOK och INSTAGRAM under hela veckan. Trevlig läsning!

Omställning och upptäckarglädje 

Omställning. Att göra förändringar i sitt liv, om aldrig så nödvändiga, kan ta emot. Vara lite krångligt.

Vi alla fungerar olika och olika saker driver oss. Här kommer tips från mig. Det är för mig lättare att lägga till saker än ta bort. Tankemönster att utöka mitt liv istället för att minska det. Att vara nyfiken, lära mig mer och upptäcka nya saker gör omställning och beteendeförändring kul. Att hitta nya sätt, vägar som leder till ett hållbarare liv och mer medvetna val blir berikande och nöjsamt. Använd nyfikenheten till att prova något nytt. Gå på kurs. Där kan man både lära mer och lära känna nya människor. Gå på upptäcktsfärd i dina kvarter. Helt plötsligt inser du att du går på en gata där du aldrig varit förut.

Del två i mitt tips är att med stegvisa förändringar som inte bara gör ändring i ditt liv utan också, kommer de att som ringar på vattnet, påverka andra. Ju fler som ställer om desto effektivare. Försöka att inte vara rädd för att du inte gör tillräckligt. Även små ändringar, om vi är många som gör dem, är steg i rätt riktning.

Satsa på blommande växter, för bin och humlor, i trädgård eller på balkong. Om du blir glad av att odla. Står du i affären och ska välja äpple – välj närodlat och ekologiskt. Kanske har någon du känner för många äpplen. Byt äpplen mot ex ogräsrensning. Finns en REKO ring där du bor? En ypperlig möjlighet att handla närodlat och närproducerat. Har du tur kanske du i deras sortiment hittar något du inte provat förr. Låna eller hyr saker som du behöver för ett tillfälle eller en kortare period. Prova vandring. Låna ett tält och en ryggsäck. Kanske hittar du en ny hobby, en ny passion. Naturen är bra för själen tror jag och man får respekt för allt levande som delar planet med oss. Mina barn är ganska stora och de har mycket annat som de prioriterar men de gånger de kommer med ut till skog, hav eller berg blir jag alltid förundrad över den annorlunda sinnesstämning de hamnar i. Det är som att vi alla ”rebootar”.

Omställningen till ett medvetnare och hållbarare liv kan komma genom att lägga till nya lyckoämnen i ditt liv. Nästan automatiskt kommer du i och med det göra mindre och mindre av gamla vanor som inte tillför något nyttigt för dig. Det som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Men använd gärna din nyfikenhet och upptäckarglädje till att göra ditt, andras, naturen och djurens liv bättre. Det finns mycket spännande platser, kaféer och butiker i din närhet som bara väntar på att hittas.

Lycka till och må gott!

Kajsa Walldin, 2020-08-19

STÖD OSS