CIR:KU:LENT LOGIN

EU:S EKOMÄRKE/EU-LÖVET

Enligt EU-förordningen ska ekologisk livsmedelsproduktion ha som mål att främja en hållbar användning av naturresurser för jordbruk. Det innebär att produktionen ska bidra till biologisk mångfald, respektera naturens system och cykler samt upprätthålla och förbättra kvaliteten på jord och vatten. Det ställs även krav på djurskydd där deras hälsa och välmående är centralt. Viktiga faktorer är valet av arter och sorter, fleråriga växtföljder, kretslopp av organiskt material samt odlingsteknik.

Produkter

Det som kan märkas med EU:s ekomärke är: frön och jordstammar; levande växter och djur; foder; livsmedel som innehåller fler ingredienser, samt bearbetade jordbruksprodukter ämnat för livsmedel. Vin och livsmedelsproduktion i vatten kan också märkas med EU:s ekomärke, men då gäller speciella bestämmelser.

 

Kriterier

 Miljöhänsyn

  • EKOLOGISK ODLING
    Livsmedel och foder som innehåller mer än 95 procent ekologiska ingredienser får märkas och beskrivas som ekologiska, resterande 5% täcks av stränga bestämmelser.
    För ekologiskt vin krävs att druvorna och jästen är ekologisk.
  • KEMISKA BEKÄMPNINGSMEDEL
    Strikt begränsning av användningen av kemiska medel.
    Växtskyddsmedel får användas om de har godkänts för användning i ekologisk produktion.
  • KONSGTÖDSEL
    Får användas i begränsad mängd.
  • GENMODIFIERADE ORGANISMER (GMO)
    Användning av GMO i produktionen är förbjuden.
  • VATTENANVÄNDNING
    Användning av naturresurser som vatten, jord och luft ska ske på ett långsiktigt hållbart sätt.
  • FÖRPACKNINGAR
    Det finns inga krav på förpackningsmaterialet.

Djuromsorg

  • UTEVISTELSE
    Djuren skall ha tillgång till utevistelse och bete när det är möjligt. Vintertid får djuren hållas inomhus om de hålls i lösdrift.
  • DJURTÄTHET
    Antal djur ska begränsas med respekt för deras hälsa samt för att minska överbetning eller föroreningar.
  • LIGGPLATS
    Byggnader för nötkreatur, får, getter och grisar ska ha en bekväm, ren och torr ligg- och viloplats som ska bestå av helt golv. En mindre del av inomhusytan får bestå av dränerande golv (spaltgolv).
  • EKOLOGISKT FODER
    Allt foder skall vara av ekologiska foderråvaror och helst från den egna gården, alternativt närliggande gårdar.
  • GMO I FODER
    Inga GMO får användas till foder.
  • ANIMALISKA BIPRODUKTER
    Ekologiska produkter, mjölk- och mejeriprodukter får användas. Fisk och andra havsdjur får användas som foder till andra arter än växtätare. Ägg och äggprodukter får användas som foder till fjäderfä.
  • KRAFTFODER
    Kraftfoder ska vara ekologiskt och får ges i begränsad mängd.
  • LÄKEMEDEL
    I första hand ska homeopatiska produkter ska prioriteras, men läkemedel som t.ex. antibiotika får användas om behandling är nödvändig.

Hälsa

  • JONISERANDE BESTRÅLNING
    Är inte tillåten.
  • LIVSMEDELSTILLSATSER
    Livsmedelstillsatser och icke-ekologiska ingredienser får användas i undantagsfall om det rör sig om ett grundläggande tekniskt behov eller för särskilda näringsändamål. Cirka 40 tillsatser (av 316) är tillåtna i ekologisk produktion.

Arbetsvillkor

Tas ej upp i märkningen.

Kontroll

OBEROENDE KONTROLLER
EU:s logotyp ska användas för ekologiska livsmedel som produceras inom EU och kontroll ska genomföras minst en gång om året. Det ska tydligt framgå vem som har kontrollerat produktionen genom ett kodnummer på produkten. Varje kontrollorgan har ett eget kodnummer och ska vara ackrediterat enligt Europastandard EN 45011 eller ISO-guide 65. I Sverige ska det vara ett av de godkända kontrollorganen:

  • HS Certifiering AB, kodnummer: SE-EKO-04
  • Kiwa Aranea, kodnummer: SE-EKO-01
  • SMAK AB, kodnummer: SE-EKO-03
  • Valiguard AB, kodnummer: SE-EKO-05
  • ControlCert Scandinavia AB: SE-EKO-06
  • Intertek Certification AB: SE-EKO-08

EU:s ekologiska märkning 

Uppdaterad juni 2022

Tags: