Tack Stockholmsredaktionen för alla härliga tips! Nu har turen kommit till Göteborg.Här har vi vår redaktör Linnéa Teigen som driver Ekoguidens arbete lokalt på orten. Inför Sommar med Ekoguiden har Linnéa skrivit en krönika om klimatglädje och sin klimatsmarta äventyrsresa genom norra Europa. Du följer Linnéa på FACEBOOK och INSTAGRAM under hela veckan. Trevlig läsning!

Klimatsmart äventyr genom norra Europa

Klimatglädje. Vad är det? Är inte allt på väg att gå åt skogen? I den allt hetare (ursäkta ordvitsen) debatten kring klimatet och våra konsumtions- och resvanor är det lätt att känna sig nedslagen och maktlös. Har du själv drabbats av klimatångest och upplevt att allt roligt nu är ”förbjudet”?

Då vill jag ge dig min upplevelse av klimatglädje.

Att resa och uppleva nya städer, länder och kulturer har alltid legat mig varmt om hjärtat. Men för några år sedan fördjupades också min passion för hållbarhet. Vissa omställningar har varit enklare än andra. Att äta vegetariskt var det första medvetna steget, även om det då grundade sig mer i omtanke om djuren än miljön. Cykel har alltid varit mitt främsta färdmedel och kommer nog förbli. Att uppleva nya länder är inte omöjligt, men betydligt svårare med enbart cykel. Självklart är tåg ett bra alternativ, men vad många kanske inte tänker på är hur lätt det är att resa med buss!

I mars var jag lyckosam nog att ha en månad då jag var mellan anställningar. Hur skulle jag spendera den på bästa sätt? Jag hade redan avgett ett nyårslöfte om att hålla mig på marken (inte flyga) så jag var inne på att göra en klassisk tågluff. Men efter att ha hittat en väldigt billig bussresa till Köpenhamn omvärderade jag min plan. Kanske kan jag ta bussen och på två veckor luffa mig runt Europa med den. Sagt och gjort!

Jag lämnade min hemstad med inget mer än min välpackade ryggsäck och två biljetter à la Flixbus. En till Köpenhamn och en vidare till Rotterdam. Planen var att känna efter under resans gång hur länge jag ville stanna på varje ställe. Snacka om smidigt att kunna boka bussbiljetter samma dag som avgång. Här vill jag lägga till en brasklapp, att boende är en annan femma. Inte alltid lika lätt att hitta samma dag om du reser till populära storstäder.

Från Köpenhamn med sin bekanta skandinaviska atmosfär, om än förvirrande språk, bar det av till Rotterdam. Modern arkitektur, mycket veganmat och häftiga vintagebutiker. Bussresan var nattetid, så jag sparade in en natts boende. Från Rotterdam är det superenkelt att ta sig till Amsterdam eller Haag. Jag valde dock Belgien och Bryssel som nästa mål på min färd. Ett nytt land att bocka av på min ”länder-jag-besökt-lista”. Där drack jag körsbärsöl och gick på ”Free Walking Tour”, en promenad med guide där du själv bestämmer hur mycket du tycker rundturen är värd. Att ge åtminstone en liten slant är brukligt.

Belgien byttes sedan mot staden Luxemburg i landet med samma namn. Ett resmål som snabbt är överblickat på grund av sin blygsamma storlek. Men där hittade jag bland annat en klädaffär med hållbar och etisk inriktning och mer vegomat.

Sista stoppet på resan var Berlin. Både resan dit och resan hem innebar många långa timmar på bussen. Hett tips är att ladda upp med matsäck, nackkudde och bekväma kläder. Väl i Berlin är det värt att prioritera vad du vill se och uppleva för det finns så mycket! Historia, kultur och även här mycket veganvänliga matställen och butiker. Gillar du vintage? Missa då inte ”Pick’n’Weight”, en second handbutik där du betalar per kilo.

Hemma igen var jag uppfylld av nya intryck, men också klimatglädje. Vilka inspirerande veckor. Jag har gjort något jag älskar men på ett mycket mera hållbart sätt. Samtidigt har jag fått se så mycket mer på vägen än om jag skulle tagit flyget. Så ditt nästa äventyr är en bara en bussresa bort!

Linnéa Teigen – augusti 2019

PS: Vill du se mer från min resa? Följ @bussluffa på Instagram

STÖD OSS