Kan inredning vara hållbar? Ja! Måste du köpa nytt för att det ska vara trendigt? Nej! Ekoguiden Göteborg har besökt reCreate Design Company – inredningsbyrån som skapar nytt av gamla material- och diskuterat hållbarhet och återbruk med Mike, en av grundarna.

 
Vill skaka om den traditionella inredningsindustrin

ReCreate Design Company är en inredningsbyrå med inriktning på återbruk. I sin lokal på Ringön i Göteborg skapar de inredning och möbler av olika material som räddats från att slängas på tippen eller från att brännas upp.
Mike flyttade till Sverige år 2000. För fem år sedan startade hon tillsammans med vännen Micki reCreate Design Company. Sedan dess har de arbetat i olika inredningsprojekt, avvecklingsprojekt och konsultprojekt.

– Vi vill skaka om den traditionella inredningsindustrin, säger Mike. När andra inredningsarkitekter och byråer pratar om hållbarhet, talar de oftast om att använda en viss procent återvunna material. Hos oss är det inget annat än hundra procent återbruk.

 
Hittar nya användningsområden åt gamla prylar

I förrådet, som är fullt från golv till tak med spännande material, föremål och udda ting samlar reCreate på sådant som de ser kan få ett nytt användningsområde. Till exempel tapetrullar från fotosessioner, vilket i vanliga fall slängs efter att de fotats. Belysning och bordsben väntar på att få komma till användning igen och av ett gammalt piano kan man skapa väggkonst. Allt är möjligt! Lutade mot en hylla står en samling med plankor.

– Dessa plankor kommer från ett kyrkgolv med anor från 1887, berättar Mike. Tyvärr ser vi att allt mindre sådant här kommer vara återbrukbart i framtiden. Idag så är det nästan inga material som kvalitetsmässigt håller så länge.

 
Inredning åt offentliga miljöer och skolor

Snickeriet är där det händer. Här jobbar Mike, Micki och några andra personer med att skapa nytt av de gamla materialen. reCreate har få anställda och är i grunden inget socialt företag men har ibland personer som arbetstränar hos dem. På en vägg i snickeriet hänger en spegel med färgglad ram. Vid en närmare titt så ser man att ramen är tillverkad utav gamla skateboards. Mike poängterar att de inte arbetar med att restaurera möbler, utan skapar och uppfinner nytt av de material som de samlat på sig. Deras kunder är uteslutande företag och offentliga verksamheter. De har jobbat med till exempel Göteborgs stad, olika skolor och även kaféer.

 
Sätt ny färg på gamla möbler

Om du som privatperson ändå är intresserad av att träffa reCreate kan du besöka dem för att köpa Chalk Paint från Annie Sloan. Det är originalet bland kalkfärger. Det är en vattenbaserad, bly- och giftfri färg som fäster på nästan alla ytor utan någon grundfärg. Perfekt om du själv vill pigga upp någon gammal möbel du tröttnat på istället för att slänga den.

Bär du på en dröm att starta företag och kanske satsa på något oprövat så säger Mike – Vänta inte tills allt är perfekt för att starta. Förståelsen för det du gör och hur alla processer fungerar kommer under arbetets gång.

Att det kan bli lyckat och att hållbarhet inte måste åsidosättas är reCreate Design Company ett starkt bevis på.

Besök RECREATEDESIGNCOMPANY.COM om du är intresserad av att se exempel på deras arbete.
STÖD OSS