CIR:KU:LENT LOGIN

Cirkulära Listan: Här hittar du framtidens företag samlade på ett ställe

Det finns många cirkulära företag som erbjuder konsumenter second hand, remake, hyrtjänster och reparationer. Nu finns de samlade på ett ställe. På #circularmonday 2020 lanseras nu Cirkulära listan för att göra det enklare att gå från konsument till cirkulent.

 

I listan har vi samlat cirkulära företag, så att det blir enklare för dig som Cirkulent att hitta cirkulära varor och tjänster.

Med cirkulärt menar vi alternativ till nykonsumtion, d.v.s:

  • Second hand
  • Återbruk
  • Återvunnet
  • Hyrtjänster
  • Delningstjänster
  • Reparationer

Att bli en Cirkulent är inte bara nödvändigt, det är enkelt. Bryter vi ned det handlar det om att göra till vana att låna, byta, hyra, dela, laga och återbruka istället för att köpa nytt. Syftet med cirkulära listan är att underlätta för konsumenter att hitta de cirkulära företag som erbjuder just detta. Från bilpooler, till hyra av barnkläder, återbrukat mode, och flera olika second hand-tjänster online.

Varför? För att utsläppen från ny-konsumtionen är gigantisk. Klädindustrin står för dubbelt så höga utsläpp som flyget. Samtidigt använder vi våra plagg allt kortare tid innan de slängs. Vi köper 14 kilo nya textiler varje år, men plaggen används i snitt bara 7 gånger. En nytillverkad mobiltelefon skapar 86 kilo avfall innan den ens nått konsumenten. Mobilen används i snitt bara i 2 år innan den byts ut till en sprillans ny, och 6 av 10 svenskar köper ny mobil trots att den gamla funkar.

Forskningen visar tydligt att det finns stora miljövinster med att producera mer hållbara produkter. Men framförallt är det avgörande att vi köper färre men bättre prylar och att vi faktiskt använder de grejer vi redan har – längre. Helt enkelt: att vi blir av med det onödiga prylsvinnet.

Företag som inte ställer om till en mer cirkulär affärsmodell kommer inte att vara relevanta för framtidens konsument – cirkulenten“, säger Alexandra Davidsson, generalsekreterare hos föreningens Medveten Konsumtion.

Vi har delat upp företagen i de här sex kategorierna så att du snabbt ska kunna hitta rätt.

Har vi missat något företag? Tipsa oss gärna.

Vill du hitta lokala cirkulära företag? Då rekommenderar vi att du gör en sökning hos vår digitala konsumentguide Ekoguiden på din ort.

STÖD OSS