BALJVÄXTER

Baljväxter, bönor, linser och ärtor, är proteinrika och är därför ett mycket bra alternativ till kött ur klimatperspektiv. Ett kilo baljväxter ger bara upphov till ca 5-10 procent av de växthusgasutsläpp som motsvarande mängd nötkött ger. I kombination med intag av säd av olika slag får man i sig ett helt fullgott proteinintag. Sojabönan innehåller i sig alla de aminosyror man behöver.

Baljväxter har en förmåga att fixera kväve och lämpar sig därför särskilt bra för ekologisk odling eftersom kvävegödselmedel inte behöver tillföras. I storskalig odling av särskilt sojabönor används dock stora mängder gödsel och bekämpningsmedel. Läs mer om soja här.

Baljväxter kan köpas färska, torkade eller konserverade. Torkade och konserverade baljväxter kan konsumeras året om, men färska bönor bör man köpa svenska när de är i säsong. Importerade färska bönor som haricots verts och sockerärtor från t.ex. Latinamerika och Afrika flygtransporteras till Europa vilket orsakar större utsläpp än själva odlingen.

TIPS FÖR EN MEDVETEN KONSUMTION AV BALJVÄXTER

  • Ersätt gärna flera portioner kött i veckan med baljväxter.
  • Välj ekologiska baljväxter, det är särskilt viktigt när du köper sojabönor.
  • Undvik importerade färska bönor som sockerärter och haricot verts, köp istället svenska sockerärter när de är i säsong.
  • Svenska ärtor och bruna bönor är extra klimatsmart!

AKTUELLA MÄRKNINGAR

KRAV

Står för bra miljö, god djuromsorg, god hälsa och socialt ansvar, följer EU-förordningen för ekologisk produktion men har tuffare krav på djurhållning.

BESÖK SIDAN

EU:s ekologiska märkning

EU:s märkning på varor från ekologiskt jordbruk.

BESÖK SIDAN

Svenskt sigill

Märkning som garanterar att råvaran har producerats på svenska kontrollerade gårdar och odlingar.

BESÖK SIDAN

KÄLLOR TILL TEXTEN

På väg mot miljöanpassade kostråd

Vetenskapligt underlag inför miljökonsekvensanalysen av Livsmedelsverkets kostråd (2008). En rapport gjord av Sveriges lantbruksuniversitet på uppdrag av Livsmedelsverket, som är underlaget till Livsmedelsverkets förslag till miljöanpassade kostråd.

BESÖK SIDAN

Miljösmarta matval

Förslagen som regeringen stoppade (2011). En folder, framställd av tankesmedjan Dyrare mat nu!, Hållbart ABF och Studieförbundet Vuxenskolan, som innehåller Livsmedelsverkets förslag till miljöanpassade kostråd. Beställ ett ex av foldern här.

BESÖK SIDAN