Vår redaktör Olivia Dervissidis har skrivit en bokrecension av Middagskompassen. En ny kokbok av Zeina Mourtada och Paul Svensson i samarbete med Naturskyddsföreningen. 

Matens miljöpåverkan

Idag är de flesta klimatforskare överens om att vi står inför en stor utmaning när det kommer till klimatet. Människan har på kort tid använt jordens resurser på ett ohållbart sätt. Det har lett till de klimatförändringar vi ser idag. Ett av de stora hoten mot vårt klimat och miljö är den ohållbara konsumtionen i hushållen.

Enligt Naturskyddsföreningen står vår matkonsumtion för en tredjedel av hushållets totala utsläpp. Varje år slänger svensken två kilo mat i veckan. Mat som är fullt ätbar. De senaste åren har dock allt fler människor fått upp ögonen för en mer hållbar livsstil. Vi ser att många har börjat reflektera över vad de stoppar i sig och hur det påverkar vårt klimat. Men det är inte alltid lätt att veta vad vi ska äta för att minska vår påverkan på miljön.

80 klimatsmarta recept

Därför har Naturskyddsföreningen tillsammans med Zeina Mourtada och Paul Svensson tagit fram 80 klimatsmarta recept för hemmakocken. Zeina Mourtada driver en av Sveriges största matbloggar. Hon blandar klassisk svensk husmanskost med mer exotiska recept från världens alla hörn. Hon är även kokboksförfattare, tv-kock och har nyligen lanserat egna livsmedelsprodukter så som hummus och baklava. Allt som du hittar i din lokala matvarubutik.

Paul Svensson är en folkkär tv-kock, kokboksförfattare och krögare. Han har bland annat varit kökschef och kreativ ledare för den välkända restaurangen på Fotografiska museet i Stockholm, där fokuset har varit att servera klimatsmart och hållbar mat. Tillsammans bjuder de oss på spännande och lättillgängliga recept från världens alla hörn.

Inspirerar till förändring

Recepten är enkla med få ingredienser, och många går även snabbt att göra. De är även enkla att anpassa efter säsongens grönsaker, frukter och bär. Dessutom är det stor kulinarisk bredd med allt ifrån nigerianskt stekt ris till raggmunk med stuvad grönkål och ostronskivling. I Middagskompassen hittar du inte bara klimatsmarta recept utan även tips på hur du kan minska ditt matsvinn, ta tillvara på olika råvaror och mycket mer! Boken ger inspiration till förändring och kunskap om hur du kan ta mer medvetna val i vardagen, så att vi tillsammans kan stoppa den negativa utvecklingen av klimatet.

Vi måste alla ändra våra vanor och varför inte börja med det du serverar vid middagsbordet.

Olivia Dervissidis

STÖD OSS