Är du är sugen på att handla mer närproducerad mat med känt ursprung, ha direktkontakt med den som producerar maten och stödja den lokala ekonomin? Då kanske REKO-ringar är något för dig! På REKO-ringar säljs både livsmedel och biprodukter från livsmedelsproduktionen. Det kan vara allt från grönsaker, rotfrukter, kryddor, ägg, kött, mejeriprodukter, svamp och skinn. Varorna anpassas efter utbudet och säsong. Du kan även vara säker på att ditt köp bidrar till att minska långa transporter. Inga onödiga förpackningar samt att all mat används, för hjärtformade rädisor smakar minst lika bra som runda.

De som får sälja är registrerade primärproducenter, registrerade livsmedelsföretag och hobbyproducenter (privatpersoner). Producenterna säljer produkterna själva och utan mellanhänder. Alltid direkt till sina kunder på en lokal marknad.

 

Hur hittar jag en REKO-ring?

Vill du ta reda på om det finns någon REKO-ring i närheten av dig kan antingen söka på Facebook eller gå in här: Hushållningssällskapet Om du väljer att söka via Facebook är det bra att veta att ringen oftast har namn efter ort, tillexempel REKO-ringen Halmstad. Hittar du en i närområdet kan du ansöka om medlemskap. Som medlem i gruppen kan du sedan se alla inlägg i flödet. Producenterna annonserar ut sina varor, med pris och information om hur betalningen går till. Du beställer sedan genom att kommentera inlägget och producenten bekräftar din betalning.

Om du inte har Facebook kan du gå in via länken, hitta närmsta REKO-ring och kontakta arrangörerna direkt för ta reda på hur du ska lägga en beställning.

 

Var hämtar jag varorna?

När det är dags för utlämning får du en påminnelse på Facebook. Utlämningen sker på en plats dit det är lätt att ta sig med bil eller cykel, till exempel en kundparkering. Utlämningen varar högst en timme, så se till att vara i tid. Du betalar kontant, med swish, kort eller faktura. Det är säljaren som bestämmer hur betalningen ska ske och om du betalar på plats eller i förväg.

 

Finns det ingen REKO-ring i ditt närområde?

Då kan det vara en utmärkt idé att starta upp en egen. Det finns massa tips på hur en ska gå tillväga på Hushållnings sällskapets hemsida.

STÖD OSS