Generalsekreterare Jennie Grute gästade Nyhetsmorgon tillsammans med Maja Risholm från Våra barns klimat för att prata om hur vi kan fira en mer hållbar jul.

Vi kan skapa nya, cirkulära traditioner, som att ge bort det vi har hemma i julklapp till någon annan. Våra attityder och normer kring gåvor behöver förändras. Att ge bort något begagnat är inte bara ok, det är något fint och genomtänkt.

– En julklapp behöver inte vara en inslagen produkt, det kan vara så mycket annat, säger Jennie Grute från Medveten konsumtion.

Som cirkulent är julen en perfekt tid att se över vad du har hemma, som kommer till mer nytta hos någon annan. Tips på alternativa klappar kan vara en upplevelse, din kunskap, hyra, prenumeration eller reparation. Se hela intervjun för att få mer inspiration.

Läs också om Årets medvetna julklapp 2023 som för femte året i rad utsetts av Medveten konsumtion och Klimatkollen. Årets Medvetna Julklapp 2023 är nämligen inte en pryl, det är en handling. Ett bidrag i form av tid eller pengar till ideell sektor, en gåva till en välgörenhetsorganisation eller en hjälpande hand där det behövs – i det stora, eller det lilla.

 

STÖD OSS