Årets Medvetna Julklapp 2023 är Ett bidrag till en hållbar värld. Alltså en handling, inte en pryl. Det är föreningarna Klimatklubben och Medveten Konsumtion som står bakom utnämningen. Utnämningen, som i år firar fem år, är ett initiativ med syfte att putta julhandeln mot en hållbar framtid.

När vi går in i årets julsäsong har vi ett ovanligt tungt år bakom oss, med mycket mänskligt lidande i spåren av både krig och naturkatastrofer. I kriser visar sig människor ofta från sina bästa sidor. Vi hjälps åt för att både rädda liv och underlätta för varandra att ta oss igenom den svåra tiden.

– I en tid av ekonomisk kris, krig, klimatförändringar, sänkta stöd till civilsamhället och en kantstött människosyn är det hög tid att vi fyller julklapparna med mening, säger Emma Sundh, medgrundare av Klimatklubben.

Ett bidrag till en bättre värld, med motiveringen:

“Årets Medvetna Julklapp 2023 är inte en pryl, det är en handling. Ett bidrag i form av tid eller pengar till ideell sektor, en gåva till en välgörenhetsorganisation eller en hjälpande hand där det behövs – i det stora, eller det lilla. Visad omtanke, empati, solidaritet och medmänsklighet har aldrig varit viktigare, i vår närmaste omgivning såväl som över landsgränserna”

– Genom varje enskilt bidrag för en bättre värld, bygger vi gemensamt tillit och skapar möjligheter för att ställa om utvecklingen i positiv riktning. Årets Medvetna Julklapp sätter fokus på det som julen borde handla om. Vi behöver inte fler saker, vi behöver ta hand om varandra, säger Jennie Grute, generalsekreterare för föreningen Medveten Konsumtion.

Ett bidrag till en bättre värld – kan anpassas helt efter mottagaren eftersom det både kan kopplas till en hjärtefråga. Genom bidrag till en relevant organisation och även vara direkt stöd och hjälp i form av avlastning i vardagen. I det lilla kan det vara ett “presentkort” på barnvaktstimmar till den ensamstående föräldern som kämpar för att få ihop sin tillvaro, i det stora kan det vara en pengagåva till en organisation som arbetar med mänskliga rättigheter, bistånd eller klimatfrågan. Men det kan också handla om att bidra till en mer medmänsklig och solidarisk utveckling i lokalsamhället i form av ideella timmar i soppköket, på språkkaféet eller att lära vidare någon av dina färdigheter, som att sy eller laga en cykel.

Det är dessutom en inkluderande julklapp som finns i precis alla prisklasser. Från noll kronor (för att gåvan handlar om tid) till valfri summa i gåva till civilsamhället. Det är en julklapp som skapar ringar på vattnet och kan fortsätta att sprida sitt budskap långt efter att julhelgen är över, och det är en julklapp som kan inspirera fler att engagera sig i samhällsutvecklingen.

– Det här är inte bara en julklapp som är hållbar i ordets rätta bemärkelse eftersom det inte handlar om nykonsumtion över huvud taget, utan det är också en stillsam och medmänsklig markering mot den negativa utveckling vi ser på många håll i samhället just nu. Årets Medvetna Julklapp påminner oss om vad som verkligen är viktigt för oss människor, och sprider ringar på vattnet, säger Maria Soxbo, medgrundare av Klimatklubben.

Med hopp om en god jul – nu och i framtiden.

Info om tidigare julklappar finns här:

Årets medvetna julklapp 2019 – vegokokboken
Pressmeddelande Klimatklubben
Pressmeddelande Medveten Konsumtion

Årets medvetna julklapp 2020 – reparationen
Pressmeddelande Klimatklubben
Pressmeddelande Medveten Konsumtion

Årets medvetna julklapp 2021 – den pre-älskade klappen
Pressmeddelande Klimatklubben
Pressmeddelande Medveten Konsumtion

Årets medvetna julklapp 2022 – det hemstickade plagget
Pressmeddelande Klimatklubben
Pressmeddelande Medveten Konsumtion

STÖD OSS