Påsken närmar sig och med den ett dignande påskbord fullt av klassiska rätter. Men hur ska du tänka om du vill bjuda på mer klimatsmart och hållbar påskmat? Vi ger dig sju tips på hur du kan äta klimatsmart i påsk, allt från ekologiska ägg till miljömärkt påskgodis. Häng med på vår resa mot en grönare påsk!

1. Välj ekologiska ägg från frigående höns

Under påskhelgen äter vi omkring 50 miljoner ägg, enligt organisationen Svenska Ägg. De bästa äggen du kan välja är de som är KRAV-märkta. Hönorna som lägger KRAV-ägg får ströva omkring på bevuxen mark och äter foder som är odlat utan kemiska bekämpningsmedel, vilket är positivt för den biologiska mångfalden och insekter som är viktiga för ekosystemen.

2. Satsa på miljömärkt lax och räkor

Ansjovis och sill är ett utmärkt val för dig som vill äta klimatsmart i påsk. När det gäller lax och räkor är de i sig inte särskilt klimatsmarta, så försök därför hitta miljömärkta sådana. För ett mer miljövänligt påskbord är vårt tips därför att satsa på ett stort sillbord, med en mindre mängd lax och räkor.

Ål är på vissa håll ett populärt inslag på påskbordet, men eftersom den är nära utrotning gör du bäst i att låta den simma vidare. Då har de större chans att återhämta sig.

3. Skippa potatis fylld med kemikalier

Kemiska bekämpningsmedel används ofta i svenska potatisodlingar. Kemikalierna sprids i naturen och kan till och med påverka vårt dricksvatten. Genom att välja ekologisk potatis gör du en stor miljöinsats och minskar spridningen av kemikalier i naturen.

4. Välj fryst lamm från Sverige

Skippa lammköttet som kommer från Nya Zeeland eller Irland och satsa istället på svenskt fryst lamm som fötts på våren och betat hela sommaren. Djur som betar på svenska naturbetesmarker bidrar till en ökad biologisk mångfald. Om du köper färskt lamm till påsk har lammen oftast fötts på vintern och därför inte haft möjlighet att gå ut på betesmarkerna innan slakt.

Välj lamm med märkningarna

  • KRAV
  • EU-ekologiskt från Sverige
  • Svenskt Sigill Naturbeteskött.

Kött har en hög påverkan på klimatet, så här gäller det att göra medvetna val. Ät hellre mindre – men bättre kött.

5. Köp miljömärkt godis till påskägget

Om du vill ha choklad i påskägget, välj ekologisk och Fairtrade-märkt choklad eller annan choklad som produceras med rättvisa arbetsvillkor. Se också till att godiset endast innehåller certifierad palmolja.

Här kan du få koll på olika miljömärkningar.

6. Testa ett mer vegetariskt påskbord

Ett sätt att få in mer klimatsmart mat på påskbordet är att inkludera fler grönsaker. Om du inte vill ha ett helt vegetariskt påskbord eller veganskt påskbord kan du fortfarande testa att byta ut någon rätt mot ett grönare alternativ.

Våga experimentera med nya recept som auberginesill med tångrom, vegansk Janssons frestelse eller varför inte avokadohalvor med vegetarisk skagenröra? Det finns många vegetariska och veganska alternativ där ute som kan få ta plats vid sidan om de klassiska kött- och fiskrätterna.

7. Minska matsvinnet och spara pengar

För att minska matsvinnet, räkna ut hur mycket mat som faktiskt behövs per person och anpassa portionerna därefter. En bra riktlinje är att utgå från att varje person konsumerar cirka 100 gram av varje rätt. För mer hjälp kan du kolla Konsumentföreningens portionsguide till påskbordet.

Ett annat tips är att köpa varor med kort datum från svinnhyllan i butiken, både för att spara pengar och minska avfall.

Genom att välja klimatsmart mat kan vi alla göra små förändringar som har en positiv effekt på vår planet. Här kan du få fler tips på hur du kan få till ett festligt men samtidigt hållbart firande.

STÖD OSS