För beredskap, lokal ekonomi, hälsa och intakta ekosystem. Årets medvetna julklapp 2025: Det lokala och ekologiska mathantverket! Stigande matpriser, matmoms, Sveriges självförsörjningsgrad och vegokorvens vara eller icke vara har präglat samhällsdebatten det senaste året. Trots att mat är allas business är vi frånkopplade jorden, grödorna, grönsaksodlare och bönder. Kort och gott: Matproduktionen. Det vill vi ändra på. Därför utser de ideella organisationerna Klimatklubben och Medveten Konsumtion i år en klapp som får oss att se, värdesätta och uppskatta maten igen! Det är en gåva som gynnar lokala matproducenter och som kan spegla platsen givaren kommer ifrån. Den ger både näring och glädje till mottagaren och uppmuntrar dessutom till att samla nära och kära omkring sig för en vettig och välsmakande måltid.
2025 års medvetna julklapp är: Det lokala och ekologiska mathantverket
När samhällsdebatten kretsar kring beredskap å ena sidan och klimatkris och ekosystemkollaps å andra sidan är maten den givna brobyggaren däremellan. Det lokala och ekologiska mathantverket gynnar den biologiska mångfalden, stärker självförsörjningen, skapar lokala arbetstillfällen, stärker lokal ekonomi och främjar såväl vår som planetens hälsa.
Årets medvetna julklapp tar ställning mot onödig nykonsumtion, ökande prylberg, bekämpingsmedel och utsläpp, och fokuserar istället på det som är viktigt, värdefullt och nödvändigt. Det ger också en möjlighet att värna om lokalsamhället – platsen vi bor på – och lär oss att uppskatta vår livsviktiga mat.
– I en tid när allt känns dyrt och svårt är det lätt att glömma att vi faktiskt har makt, makten att välja vad vi köper och vem vi stöttar. Det lokala och ekologiska mathantverket är ett perfekt sätt att kombinera julens glädje med medvetna val som gynnar både lokala odlare och vår gemensamma framtid, säger Helena Byman, ordförande Medveten konsumtion.
Denna ätbara klapp är inte bara ett härligt sätt att unna någon en god måltid, utan också ett viktigt inlägg i samhällsdebatten. Forskning visar scenarier där Sverige skulle kunna bli självförsörjande på basvaror och samtidigt sänka jordbrukets klimatavtryck med 90 procent, genom att ställa om till ekologisk och kretsloppsinriktad matproduktion med rätt förutsättningar. Ett giftfritt jordbruk är inte en idealistisk dröm, det har potential att fungera i praktiken.
Vi vet också att vi går i motsatt riktning i Sverige. 2024 minskade den ekologiskt brukade arealen jordbruksmark för femte året i rad, och är nu den lägsta sen 2012. En femtedel av ekologiskt brukar mark har gått förlorad på fem år, och bara det senaste året har nästan 500 företag med ekologisk inriktning kastat in handduken. Dessutom har Sveriges självförsörjningsgrad sjunkit från 75% på 1990-talet till 50% idag – en oroande utveckling i tider av global instabilitet.
– Att hållbarhet och resiliens är tätt sammanlänkade syns tydligast i matproduktionen. I det lokala mathantverket skapas traditioner och gemenskap, parallellt med motståndskraft och beredskap. En god julklapp i ordets alla bemärkelse, säger Sandra Runsten, ordförande Klimatklubben.
Årets medvetna julklapp kan inte bara skräddarsys efter mottagaren och få en unik prägel beroende på var i landet givaren befinner sig – den kan också bli ett fint sätt att visa omtanke. I lågkonjunkturens spår har fler hushåll än vanligt svårt att hantera stigande matpriser, och en korg med vettigt producerade och näringsrika livsmedel kan betyda mer än vi tror. Det skapar robusthet – i hushållen, men också i lokalsamhället.
Det är också en gåva som kan anpassas efter givarens plånbok. En flaska hemkokt saft med bär och frukt från egna odlingar eller sylt på vildplockade bär kostar inte många kronor – men tiden och omsorgen som ligger bakom gör det till en gåva att minnas. Gåvan kan också inhandlas på gårdsbutiker, reko-ringar och från odlande grannar.
Att gynna svenska och ekologiska lantbrukare hyllar inte bara den svenska matkulturen, det rustar oss också långsiktigt på alla tänkbara sätt. Ekologiskt jordbruk gynnar den biologiska mångfalden som gör oss mer resilienta för klimatkrisens konsekvenser, och det ökar självförsörjningen utan att samtidigt utarma våra jordar. Det lokala och ekologiska mathantverket är en gåva till det dukade bordet, och för framtida generationer.
Årets medvetna julklapp
Årets medvetna julklapp instiftades 2019 som ett alternativ till den prognosbaserade klapp som Handelns Forskningsinstitut HUI utser baserat på konsumtionstrender varje år. Årets medvetna julklapp bygger varken på vad som är trendigt eller vad som kan maxa försäljningssiffror. Julklappen är målstyrd, meningsfull och visar åt vilket håll vi bör gå för att skapa en vettig, trygg och säker framtid. Syftet med Årets medvetna julklapp är att uppmärksamma vilken typ av julklappar vi behöver för att putta samhället åt rätt håll. Bidra till lösningen – inte problemet. Info om tidigare julklappar.
Kontakt:
Jennie Grute, Styrelseledamot föreningen Medveten Konsumtion
0734-30 54 34, jennie.grute@medvetenkonsumtion.se
STÖD OSS
0734-30 54 34, jennie.grute@medvetenkonsumtion.se