Årets medvetna julklapp

Sedan 2019 har vi tillsammans med föreningen Klimatklubben utsett Årets Medvetna Julklapp. Den instiftades som ett alternativ till den prognosbaserade klapp som Handelns Forskningsinstitut HUI utser baserat på konsumtionstrender varje år. Tanken är att erbjuda ett hållbart alternativ till den resurskrävande och miljöförstörande nykonsumtion som utgör merparten av alla julklappar.

Årets medvetna julklapp ska gärna vara något som gör det enklare för mottagaren att göra rätt – en klapp i rätt riktning.

Exempel på egenskaper som årets medvetna julklapp kan ha är:
– Något som är cirkulärt, för att inspirera till att hushålla med våra resurser.
– Någon typ av tjänst, för att till exempel bidra till ökad kunskap, att ta hand om det som redan finns eller hitta bättre sätt att konsumera på.
– Något med lokal förankring, för att i pandemins kölvatten värna om det småskaliga och svenska – närproducerat eller hemester-relaterat, till exempel.

#åretsmedvetnajulklapp

Årets medvetna julklapp 2022: Det hemstickade plagget!

Under det gångna året har klimatkrisen – lite missvisande – blivit helt synonym med energifrågan, på grund av skenande elpriser och ett krig som synliggjort hur skört ett fossilberoende samhälle är. Nog för att vår överkonsumtion av el påverkar klimatet – ju fler som använder el samtidigt desto skitigare blir elen – men klimatkrisen handlar om mer än att byta bränsle i tanken och släcka lampan. Och just detta – beteendeförändring – vill Klimatklubben och Medveten Konsumtion trycka lite extra på när de utsåg årets Medvetna julklapp 2022.

Motiveringen löd: “Årets Medvetna Julklapp 2022, det hemstickade plagget, är en omtänksam gåva i tiden som hjälper mottagaren att spara el under pågående energi- och klimatkris genom att göra det möjligt att sänka innetemperaturen. Det är dessutom en klapp som värnar om stickhantverket och småskaliga textilhantverkare, samtidigt som det är en klapp som både kan köpas begagnad eller tillverkas av givaren själv.”

Att sticka ett plagg till någon annan kan vara ett sätt att ge något som värmer både kropp och själ. Samtidigt kan stickningen hjälpa dig att varva ner i en annars stressig tillvaro. Och är stickning inte för dig kan köpa ett hemstickat plagg av någon annan. En personlig gåva vald med omtanke där du väljer det småskaliga och hållbara hantverket istället för den ohållbara massproduktionen. Så låt kreativiteten flöda och ge något som värmer, oavsett om det skapas med dina egna stickor eller någon annans, säger Jennie Grute, generalsekreterare för föreningen Medveten Konsumtion.

Årets medvetna julklapp 2021: Den pre-älskade klappen!

Klimatet har under det senaste året knuffats in i strålkastarljuset och omställning är på allas läppar. 2021 visade sig bli ett omvälvande klimatår, där effekterna av klimatförändringarna blev tydligare världen över och frågan om resurser blev brännhet. Samtidigt startades samhället igång på nytt efter pandemin och de utsläppsminskningar vi såg under 2020 följdes sedan av de näst största utsläppsökningarna i historien under 2021.

Årets medvetna julklapp – den pre-älskade klappen – kan anpassas i oändlighet, eftersom det mesta redan har producerats. Böcker, kläder, leksaker, husgeråd, prydnadsföremål, smycken och accessoarer – allt finns. Även marknaden för begagnad teknik som reparerade och uppdaterade mobiltelefoner och laptops med garanti, har fullkomligt exploderat de senaste åren.

Gå från konsument till cirkulent med den pre-älskade klappen

Årets Medvetna Julklapp är alltså ”Den pre-älskade klappen”, med motiveringen;

“Årets Medvetna Julklapp, den pre-älskade klappen, visar att ett försvinnande litet klimatavtryck är den viktigaste valutan. Den pre-älskade klappen gynnar cirkulära affärsmodeller, förskjuter normerna om vad en gåva kan vara och puttar både givare och mottagare i rätt riktning. Klappen kan varieras i oändlighet – från böcker och renoverad teknik till leksaker, smycken, inredning, mode och fritidsutrustning.”

En annan viktig bonus med är att den är en klapp för alla – oavsett plånbok. Genom att göra pre-älskat till det självklara valet bidrar Årets Medvetna Julklapp till att överbrygga klassklyftor och göra julen till en mer inkluderande högtid.

Årets medvetna julklapp 2020: Reparationen

Efter ett år präglat av coronaviruset finns det all anledning att påminna om att det fortfarande pågår en ännu större kris – klimatkrisen.

– Det som förr var helt självklart – att laga det som gick sönder – har ersatts av ett klimathaltande slit-och-släng. Prylar som åker expressbud in i våra hem, och drar på en extra turbo ut igen när de är naggade i kanten. Eller när trenden passerat. Nu har klimatet sagt ifrån, och det är dags att damma av gamla vanor och göra dem till nya. Att ge bort en reparation i julklapp påminner om att ta hand om de där grejerna vi älskar – vi behöver inte ersätta dem med nya. Och givetvis är det en påminnelse om att vi kan bättre än så här, säger Emma Sundh, medgrundare av Klimatklubben.

Den genomsnittliga svenskens konsumtionsbaserade utsläpp landar på 9 ton koldioxid per år, medan en hållbar nivå enligt FN ligger på 1 ton. Genom att ta hand om våra saker och använda allt under längre tid kan vi styra utvecklingen åt rätt håll. En fördubblad livslängd för alla textila produkter skulle till exempel kunna minska textiliernas klimatpåverkan till nästan hälften, enligt Naturvårdsverket.

Reparationen passar dessutom perfekt som klapp under 2020 med tanke på att regeringen nyligen sänkt skatten på reparationer genom det så kallade hyberavdraget. Genom att satsa på att laga, hyra, dela och återbruka istället för att bara konsumera nyproducerat kan vi gå från konsumenter till cirkulenter och gynna omställningen till en cirkulär ekonomi.

Årets medvetna julklapp 2019: Vegokokboken

Varje år släpps nyheten om årets julklapp – en prognosstyrd klapp baserad på analyser av konsumtionstrender som utses av Handelns Forskningsinstitut HUI Research. Men med rådande klimatkris behöver vi fatta färre beslut baserade på prognoser, och fler beslut utifrån mål.

“Vegokokboken”utses 2019 med motiveringen; “Årets medvetna julklapp ger dig som konsument praktisk klimatkunskap med hög inspirationsgrad. Den är ett välsmakande verktyg för den personliga klimatomställningen, där givaren kan välja ur ett ständigt växande utbud av såväl nytryckta som pre-älskade titlar. Det vegetariska och veganska köket har aldrig varit lättare att prova på“.

 

Pressmeddelanden

2021- Årets Medvetna Julklapp: DEN PRE-ÄLSKADE KLAPPEN

2020- Årets Medvetna Julklapp: REPARATIONEN

2019- Årets medvetna Julklapp: VEGOKOKBOKEN