Vår redaktion för Ekoguiden i Sundsvall har besökt Butik Vitamin i Sundsvall och intervjuat butikens grundare Katrin Berg samt medarbetaren Marzena Norlin. 

Ett hälsomecka i Sundsvall

Vi besökte hälsokostbutiken i Skönsbergs centrum i höstas, under en period då pandemin hade lugnat sig lite. Det var lätt att fastna bland hyllorna i butikens inte alltför stora utrymme. Det verkade som att den ändå rymde allt – hudvård och skönhet, livsmedel, hälsokost, och även ett antal böcker och skor. Vi hälsade på butiksägaren Katrin Berg, som visade sig vara otroligt kunnig inom sitt område.

Nu ansluter Katrin till Zoom-mötet tillsammans med den anställda Marzena Norlin. Det är onsdag morgon och butikens möblemang skymtas bakom dem. Som vanligt är det lite strul med tekniken, men vi gör det bästa av situationen fastän vi inte kan få träffas fysiskt och prata med varann.

Ute efter helheten

Katrin Berg har jobbat över 20 år i branschen och startade Butik Vitamin för 13 år sedan. 

– Jag hade tänkt ut ett koncept med att ha terapeuter knutna till butiken, berättar hon. Det blir en större bredd än att bara sälja piller och pulver, och kan jag inte hjälpa kunderna med mina produkter så kan säkert en av terapeuterna göra det.

I början mötte hon större motgångar än vad hon hade väntat sig – det är tufft att starta en butik och få en lönsamhet och kunna anställa personal. I många år jobbade hon ensam, med hjälp av sin mamma, men har alltid öppnat för arbetsprövande och praktikanter. Idag har hon en anställd och under samma tak hittas fem terapeuter som själva driver sina egna verksamheter.

Jag är ute efter helheten – att hjälpa människor att få en bättre hälsa på alla möjliga sätt. Jag skulle egentligen vilja ha både en ekologisk restaurang, hotell och allt möjligt, och ännu fler terapeuter, minst 10-15 stycken, som alla jobbar med alternativ och förebyggande hälsa. Det är att förebygga som är det viktigaste” säger Katrin

Väljer utbudet noga

När det kommer till utbudet behöver butiken nästan delas upp i två delar: hälsokost och övrigt. Som egenföretagare kan Katrin välja och vraka bland leverantörer, och inom hudvård och livsmedel finns många ekologiska sådana att välja mellan. För att få sälja hälsokost måste det vara godkänt av Livsmedelsverket, så att produkterna inte ger några skador eller biverkningar.

– Det finns ju de som sitter hemma och tillverkar produkter själv, förklarar Katrin, men det kan vi ju inte ta in. Men vi tar in så mycket som möjligt som är svenskproducerat och har hög kvalité. Det ska vara så mycket naturligt och så lite syntetiskt som möjligt. Om det är ekologiskt eller till och med biodynamiskt så är ju det ännu bättre.

Tänker långsiktigt – både miljö och hälsa i fokus

När vi frågar om butikens helhetstänk kring hållbarhet flikar Marzena Norlin in:

– Jag har bara jobbat här sedan november, men jag skulle säga att även om vi inte uttryckligen sätter oss och tittar på hållbarhetsaspekter i allt så har Katrin det i ryggmärgen. Allt ska vara så bra som möjligt, inte bara för miljön men också för människan. Vi försöker tänka långsiktigt, och då tror jag att den här butiken är en väldigt bra ingång.

Marzena berättar också att de är utlämningsställe för Ekolådan, som levererar ekologiska grönsaker och frukter och som själva arbetar nära odlarna.

Vi ställer en avslutande fråga till Butik Vitamin: Vad är medveten konsumtion för er?

– Ja, det är väl egentligen allt vi har pratat om nu, säger Katrin. Jag kan tycka att det finns en köphysteri som handlar om att bara köpa och slänga – men det är viktigt att tänka på kvalitén och att vara rädd om saker. Hon tillägger:

Vi måste tänka lite längre än näsan räcker när vi köper något: Vad ska jag använda det här till? Behöver jag verkligen den här produkten eller har någonting jag likvärdigt hemma som jag kan använda istället?” 

 

/ Alva Danielsson & Tilda Tromö, Ekoguiden Sundsvall

STÖD OSS