Miljöpartiet överlägsen vinnare i cirkulär rankning av EU-kandidaterna, den med högst cirkulära ambitioner blev Pär Holmgren (MP). Det visar den första undersökningen av sitt slag som genomförts av Cradlenet och Medveten konsumtion.

Under fyra år har Cradlenet undersökt riksdagspartiernas cirkulära ambitioner. Centerpartiet har tidigare varit vinnare av rankningen av partiernas cirkulära ambitioner för Sverige bland annat 2023, men när det gäller EU-kandidaternas cirkulära ambitioner så tar Miljöpartiet vinnarplatsen i denna rankning. 

Idag under Cradlenets och Medveten konsumtions evenemang EU-kandidaternas cirkulära ambitioner 2024 där EU-kandidaterna inför valet har fått svara på en utskickad enkät där de har angett sina cirkulära ambitioner fick Miljöpartiet högst poäng för deras cirkulära ambitioner.

Under evenemanget presenteras först årets kartläggning och därefter får medverkande politiker berätta om sina partiers visioner och konkreta förslag till åtgärder. Evenemanget modererades av Jennie Grute, Generalsekreterare på Medveten Konsumtion, Sofia Sundström Circular Transition Officer på Cradlenet och Elin Bergman Circular Impact Officer på Cradlenet. 

Se hela digitala eventet här!

 EU-kandidater som svarat på enkäten

Jonas Sjöstedt (V), Heléne Fritzon (S), Alice Bah Kuhnke (MP), Pär Holmgren (MP), Isabella Lövin (MP), Svante Linusson (C) där Emma Wiesner och Abir Al-Sahlani står bakom, Karin Karlsbro (L), Ella Kardemark (KD), Alice Teodorescu Måde (KD) och Beatrice Timgren (SD). Inga svar från Moderaterna.

Översikt av rankingen och partiernas poäng

Ladda ner fullständiga enkätfrågor tillsammans med svar och detaljerade motiveringar här – Enkätfrågor och svar

Om Medveten konsumtion

Medveten konsumtion är en ideell förening som arbetar för ökad kunskap kring konsumtionens påverkan på klimat och miljö. Vi stöttar konsumenter att bli cirkulenter, vilka är en del av den cirkulära ekonomin. Vi utbildar och föreläser för att främja hållbar konsumtion genom att lyfta alternativ som att dela, hyra och cirkulera produkter. Dessutom stöttar individer att påverka sin omgivning, företag och politiker, genom att agera som cirkulenter.

Om Cradlenet

Cradlenet ett av världens äldsta cirkulära ekonomi- nätverk som hjälper företag och organisationer med omställningen till cirkulär ekonomi.
Cradlenets vision är att Sveriges senast år 2035 har en cirkulär ekonomi på plats, som förutsättning för att nå det nationella klimatmålet år 2045.

Kontakt

Elin Bergman, COO Cradlenet: elin@cradlenet.se, +46 739 662 349
Jennie Grute, Generalsekreterare på Medveten Konsumtion: jennie.grute@medvetenkonsumtion.se , +46 73 430 5434

* Källa: www.circularity-gap.world/sweden 

STÖD OSS