Amanda Borneke är under 2019 utsedd till en av Sveriges unga hållbarhetstalanger av Aktuell Hållbarhet och arbetar med cirkulär ekonomi på olika sätt. B la har hon startat instagramkontot HÅLLBARPROFIL samt HÅLLBARPROFIL PODCAST. Lär känna Amanda bättre, och ta del av hennes utmaning till våra läsare nedan.

Berätta om dig själv, din passion och företag
Självklart! 25-årig glad skåning som numera bor på västkusten. Jag driver ett instagramkonto som heter Hållbarprofil samt Hållbarprofil Podcast.  Jag har gått från att vara köttätare på heltid, slit-och slängare och driva ett smyckesdesign-företag. Men en dag hände något som förändrade allt – Overshoot day 2010. Aldrig tidigare hade jag hört talas om att vi människor slösar så mycket av planetens resurser. Jag la ner företaget, blev vegetarian och började handla på secondhand. Sedan dess har jag gjort allt för att lära mig om miljöfrågor och inspirera andra till att bli en hållbarprofil.
Vad är medveten konsumtion för dig?

För mig har det handlat om hur jag praktiskt kan gå tillväga för att leva som en hållbarprofil. Visionen är att inte köpa något nyproducerat utan hyra, låna eller byta. Självklart händer det att jag köper något nyproducerat men då gärna att det ska vara etiskt, miljövänligt och rättvist producerat. Generellt tänker jag att jag hellre använder tjänster före att konsumera prylar. Till exempel kan jag gå på massage, istället för att köpa ett nytt plagg, eller ge bort en upplevelse när någon fyller år.

Vad är dina bästa tips för att konsumera mer hållbart?

Att skiljegöra olika begrepp för en själv! Vad är det jag egentligen behöver kontra det jag bara vill ha? Vad är skillnaden när en pryl är trasig kontra obrukbar? Jag har lärt mig att jag behöver nästan ingenting och en trasig pryl kan alltid lagas. Skapa ett HYGGLO-konto. Det har gjort att jag tjänar pengar på att hyra ut saker som egentligen bara står i mitt förråd. Då tjänar jag pengar samtidigt som jag sparar på planetens resurser. Win-win!

varför väljer du att engagera dig för dessa frågor?

En dröm är att kunna vända trenden att Overshoot Day inte sker tidigare varje år. Sveriges Overshoot Day 2019 blev redan den 3 april. Det betyder att vi har förbrukat jordens årliga resursbank. Det kan jämföras med att vi har gjort en årsbudget för hela året men att pengarna tar slut redan i april. Resten av året får vi låna pengar från familj, vänner, våra barn och framtida generationer. Så kan vi inte ha det! Trösten är att det fortfarande finns tid för alla att börja resan till att bli en hållbarprofil.

Vad har du för utmaning till våra läsare?

Låt inte din omställning börja till år 2045. Börja klockan 20:45 redan ikväll! Min utmaning till dig som läser är att prova på en konsumtionsfri vecka. Försök att inte köpa något (förutom mat) under en hel vecka. Ni kan ställa frågor eller berätta hur det går i sociala medier under #hållbarprofil. Lycka till!

STÖD OSS