CIR:KU:LENT LOGIN

Kaffekonsumtionen fortsätter öka – hur gör vi det hållbart?

Kaffe, kaffe, och mer kaffe. Svenskar älskar kaffe. Vi dricker faktiskt mest kaffe av alla länder i världen – vi och Finnarna. Och vi gillar också att fika, det är tydligt. De stora kaffekedjorna visar inga tecken på att sluta växa.
Hur kan vi konsumera kaffe på bästa möjliga hållbara sätt?
Det finns många sätt att bli en mer hållbar kaffekonsument. Bland de viktigaste åtgärderna är att välja ekologiskt och/eller rättvisemärkt kaffe, det gör stor skillnad. Samt att tänka på vad man dricker sitt kaffe i. Att byta ut engångsprodukter är ett viktigt val. Kan man minska konsumtionen av kaffe och byta ut en del mot något annat, t.ex andra varma drycker såsom örtte, kan det också vara positivt. Sen är kaffesvinnet ett stort problem, ofta i offentliga miljöer och på arbetsplatser. Det som blir kvar i kannan åker för lätt ner i vasken. Ett lite svårare problem att tackla är ju kaffesumpen från själva bryggningen, av kaffebönorna/pulvret. Det kommer vi kanske främst åt genom att faktiskt minska konsumtionen. Läs gärna mer här: https://www.medvetenkonsumtion.se/radochtips/kaffe-te/
Hur ser vi på de växande kaffekedjornas ansvar? Och den växande konsumtionen av kaffebönor överlag?
Vi är inte emot konsumtion, däremot så förekommer en stor överkonsumtion i Sverige och kaffe är inget undantag. Vi är fortfarande en av världens toppkonsumenter av kaffe. Därför gäller för konsumtionen av kaffe samma som gäller för vår konsumtion i stort – det är viktigt att vi konsumerar med måtta, ser över ursprunget och minskar svinnet. Stora kaffekedjor har i det här både ett stort ansvar att erbjuda konsumenter alternativ som gör det lätt att göra rätt, men också en stor möjlighet att driva på positiv förändring. Några exempel på saker de kan göra är att satsa på kaffe som kommer från schyssta producenter, minska engångsartiklar, och minska svinnet. Som konsumenter har vi också ett ansvar att använda vår konsumentkraft för att trycka på företagen så att de vet vad vi vill ha.
Vad skulle vi säga till kaffekedjorna som tips för att de ska bli mer hållbara?
Det finns mycket bra som de stora kaffekedjorna kan göra, ett bra initiativ som de ju redan gör är att erbjuda rabatt till de som tar med egen mugg istället för att köpa sin dryck i en engångsmugg. Det erbjudandet borde kanske marknadsföras bättre så att det blir tydligare att det finns. En annan enkel åtgärd som skulle kunna gynna utvecklingen är om de ekologiska och/eller rättvisemärkta kaffealternativen lyfts fram som det självklara valet. Konsumenter efterfrågar också ökad transparens från företag, så där finns mycket att göra. Även gällande hållbarhetsrapporteringen på företagens hemsida. Rapporterar de om hela sin leverantörskedja och kaffets ursprung? Mäter de sina koldioxidutsläpp? Har de tydligt satta miljö- och/eller klimatmål som är enkla för konsumenterna att tyda och följa? Även, faktiskt, se över resten av sitt sortiment utöver just kaffet. Erbjuder de ekologiska alternativ i fikat/maten? Samt så klart att byta ut engångsprodukterna.
STÖD OSS
Tags: