Generalsekreteraren för föreningen Medveten Konsumtion, är utsedd till en av Sveriges 101 hållbarhetsmäktigaste år 2021 av Aktuell Hållbarhet. Med på listan finns politiker, forskare, näringslivstoppar, lobbyister, aktivister och andra som sätter agendan och driver på för hållbar utveckling i Sverige.

Alexandra Davidsson, generalsekreterare, rankas på plats 56 av 101. Nomineringen är Alexandras tredje utmärkelse. Förra året blev hon rankad som en av Sveriges Framtida Kvinnliga Ledare av chefsorganisationen Ledarna och även en av Sveriges 33 främsta hållbarhetstalanger under 33 år. Under sina fem år på Medveten Konsumtion har hon hjälpt till att sätta hållbar konsumtion på agendan.

– Jag känner en stor tacksamhet för utnämningen, det är verkligen hedrande. Jag minns när jag började min tjänst och pratade om detta för fem år sen, då var det väldigt främmande för många och idag blev jag utsedd som en av Sveriges hållbarhetsmäktigaste. Jag kan inte med ord beskriva min stolthet, såklart, säger Alexandra Davidsson.

Medveten Konsumtion skapar fler medvetna konsumenter i omställningen till en smartare värld – en värld av cirkulenter. De arbetar mycket för att upplysa om cirkulär konsumtion och myntade begreppet cirkulent som kom med på Svenska nyordslistan 2020. Ordet har använts flitigt av allt från influencers till företag, bland annat har IKEA anammat begreppet.

– Arbetet måste gå framåt, vi kan inte längre bara prata om ekologiskt eller att sopsortera, det är dags att vi fokuserar på att gå från att vara konsumenter till cirkulenter. Cirkulär ekonomi är en viktigt del av lösningen och ords makt har stor betydelse i omställningen, säger Alexandra.

Under hösten har föreningen anpassat sig efter rådande pandemi, och har nu gått över till att bli en platsoberoende organisation. I samma veva flyttade Alexandra till Göteborg, och driver teamet digitalt därifrån.

– Utan mina medarbetare, volontärer och styrelse hade jag inte fått denna utmärkelse. Jag ser fram emot att skapa ännu mer förändring tillsammans med dem, avslutar Alexandra.

STÖD OSS