Varje år kasseras miljontals elektroniska enheter på grund av skador, föråldring eller så kastas de trots att de fortfarande fungerar. Den årliga globala mängden elektroniskt avfall (e-avfall) förväntas överstiga 63 miljoner metriska ton i år – motsvarande vikten av över 6 000 Eiffeltorn. Denna ökande mängd e-avfall skapar betydande problem som påverkar både människors hälsa och miljön.

Circular Electronics Day den 24:e januari har kanske aldrig varit viktigare än i år. Denna dag markerar en avgörande milstolpe för att främja mer hållbar produktion, användning och återvinning av elektronik.

5 praktiska tips för att använda IT-produkter mer hållbart:
  • Innan du ersätter din IT-produkt, utmana dig själv att använda den i ytterligare ett år.
  • Istället för att köpa nytt – fokusera på att vårda, reparera och uppgradera dina befintliga IT-produkter.
  • Välj #andrahandiförstahand genom att köpa och sälja begagnade IT-produkter.
  • När du köper en ny IT-produkt, välj en med hållbarhetscertifiering, en hållbar design och med möjlighet till reparation.
  • När dina IT-produkter inte går att reparera eller inte längre behövs, återvinn dem ansvarsfullt.
Panta mobilen

Att producera en mobiltelefon kan släppa ut över 80 kg co2 vilket motsvarar en bilresa mellan Stockholm och Malmö! Dagens mobiler håller ofta mycket längre än 2-3 år som många kanske ser som den normala livslängden. Genom att #pantamobilen kan du se till att den återbrukas och kommer till användning. Ett mer ekonomiskt och hållbart alternativ som minskar konsumtion och elektroniskt avfall.

PhoneHero, grundades 2010 och har sen dess förlängt livet på mobiltelefoner och surfplattor genom att reparera och se till att de återanvänds. Under 2023 köpte de in ca 25 000 mobiler, till störst del från privatpersoner som sedan reparerades och återbrukades.

I samband med Circular Electronics Day vill vi uppmana dig att #pantamobilen. Hos Phone Hero kan du lämna in din mobil eller surfplatta för reparation eller försäljning – ett mer ekonomiskt och hållbart alternativ som minskar konsumtion och elektroniskt avfall. Företaget har butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö och dessutom kan du enkelt köpa, sälja och laga via deras hemsida. Läs mer här.

Mer information om hur du använder elektronik mer hållbart finns på våra sidor Råd och Fakta.

STÖD OSS