Ekoguiden Umeå har besökt UmeEcoRide  – samhällsentreprenören som skapar roliga och hållbara persontransporter- och diskuterat hållbart resande med chauffören och grundaren Hanna Sinaie Johansson.

 
Vill påverka människors transportval i en hållbar riktning

Ume Eco Ride är företaget som erbjuder ett nytänkande och hållbart sätt att färdas genom Umeå med en palett av olika tjänster – som samtidigt sprider sitt stora samhällsengagemang.

Hanna flyttade till Umeå för 15 år sedan för att läsa personalvetarprogrammet. Hon jobbade några år som personalvetare och senare som enhetschef i kommunen. Tanken var aldrig att bli egenföretagare, men för 5 år sedan började tankarna att ändra riktning.

Jag har hela tiden haft ett väldigt starkt samhällsengagemang både för miljöfrågor men kanske allra mest för samhällsfrågor, de sociala bitarna. Hur skapar vi ett hållbart och inkluderande samhällsklimat och så” säger Hanna.

Hanna har alltid varit åretruntcyklist i Umeå och fastnade för problemen med transporter och resmönster. “Det är en mycket stor utsläppsport miljömässigt. Det kan också ligga mycket status i transporter. Vi är väldigt vaneberoende. Man går till det transportmedel som man är vad vid. Barn också tror jag fostras väldigt mycket in i beteendet tidigt. Jag kände bara att det finns massor man kan göra.” Så hittade hon ZBEE, ett svensktillverkat trehjuligt elfordon som kändes hållbart. Hon bestämde sig, sa upp sig från sitt jobb och startade UmeEcoRide för snart 3 år sedan

 
En palett av olika tjänster

Huvudtjänsten är resor med den lätta och energisnåla Pod-taxin som tar 2 passagerare och kan gå 7 mil på en laddning. Som moped klass II kör Hanna runt hela stan och mellan stadsdelar på cykelbanor. Hanna lyfter exempelvis att det är ca 4 kilometer från centrum till flygplatsen. Trots att hon inte vill uppmuntra folk till att flyga, så är det många taxiresor i stan som går just till flyget. Då kan man i varje fall åka dit miljövänligt, menar hon.

Laddar gör hon mest där Pod-taxin står parkerad i det hyrda garaget, med Umeå Energi som leverantör av förnybar el. “De får nästan all sin el från ett stort vattenkraftverk som vi har här i Umeå. Sedan kan man diskutera om vattenkraft är det bästa men det är i varje fall förnyelsebart. Det är svårt att påverka vilken sorts el. Det hade ju varit fantastiskt att ha en solpanel på den, men det går inte i nuläget.”

Förutom vanliga resor körs även budverksamhet och en del paket för företag. Det erbjuds även rundturer med olika teman. 30 minuters naturnära tur längs med Umeälven, 45 min åktur i midnattssolens sken sommartid samt 60 min guidad stadsrundtur med hörlurar. Taxi-podden går även att boka per timme för transport till exempelvis bröllop, barnkalas, mässor. Den nyaste tjänsten är en el-assisterad skolskjuts med lådcykel som tillkom via en Crowdfunding-kampanj samt sponsrande företag. Det finns plats för 6 st barn (4–7 år) som hämtas upp hemifrån på morgonen i ett specifikt bostadsområde och lämnas till förskolan.

Detta kan frigöra tid från föräldrar att till exempel själva cykla i stället, för annars kanske de tar bil just för att lämna barnen. De kan komma iväg snabbare på morgnarna om alla har sin egna transport. Och det skulle verkligen kunna spridas, varför kan inte varje kvarter ha sin egen skolskjuts framöver?”

Vad händer med verksamheten när vi går mot kyliga temperaturer?

Pod-taxin har isolerade sidoskydd som blockerar vind, regn och snö och kan gå ner till ca -12 grader. Den är även utrustad med vinterdäck och är ändå hyfsat anpassad och förberedd för vinter menar Hanna. Men det är färre som åker på vintern. De veckor som är kallare än så håller verksamheten upp då det inte går att köra på ett pålitligt sätt. “Många säger, men hur går det att göra detta i Umeå, det är liksom inte den bästa platsen med kort säsong och så. Men jag tänker att vadå ska man inte göra något bara för att man inte kan göra det 12 månader om året? Om man kan göra det 10 månader så låt mig göra det 10 månader då.”

 

För en mer hållbar och enad värld

Ett särskilt utmärkande drag för UmeEcoRide är det varma samhällsengagemanget som ligger till grund för hela verksamheten. Drivkrafterna bakom hennes stora engagemang grundar sig den starka övertygelsen om alla människors lika värde. Och hennes tro på att vi måste samarbeta för att ta hand om vår mänsklighet och vår planet. Runtom på taxi-poden hittar du exempelvis ord som Hopp, Mod, Tacksamhet, Integritet, Kärlek, Samarbete, och Respekt – ett sätt Hanna vill inspirera på. “Det är sådana egenskaper som jag tror att samhället skulle behöva mer av. Som vi kan utveckla både individuellt och som samhälle. Det är faktiskt kul när man kör och så plötsligt hör man någon på gatan som läser ut RÄTTVISA, TILLIT. Det är inte så vanligt att man hör dem orden på stan, så det kanske bidrar på något litet sätt hoppas jag.”

För att främja möten och motverka fördomar kör Hanna 1 gång i veckan turen ”Veckans Eko-pratare”. Det är en variant av älvturen fast för de mer modiga och nyfikna kunderna. Du betalar blygsamma 25 kronor och blir ihop-matchad med en främmande medresenär för ett annorlunda möte, och ett samtal om någonting som känns meningsfullt eller intressant.

Om det ska vara möjligt och om folk ska kunna välja dom här tjänsterna så måste dom ju finnas också. Var och en kan kanske inte odla sin egen bomull, göra sin egen tröja, eller bygga sitt eget fordon. Man har inte all den kompetensen så det är mer effektivt om några erbjuder dem tjänsterna och andra nyttjar dem.”

Hannas tips för att konsumera mer hållbart
  • Ställ krav! Många vill sola sig i glansen av att vara miljövänliga för att man märker att det är populärt. Mitt bästa tips är att granska personen och vinsterna bakom när du gör val. Ställ frågan: var kommer det här ifrån?
  • Tryck på dina arbetsgivare också, för dom är faktiskt stora konsumenter. Det är många människor som tjänar väldigt mycket pengar på den här slit-och-släng mentaliteten, så dom kommer inte att vara glada. Antingen får man ställa om illa kvickt och göra något annorlunda eller så är man ute liksom.

Besök UME ECO RIDE om du är intresserad av att veta mer och se exempel på deras arbete. Du hittar Ekoguidens recension av verksamheten på EKOGUIDEN

STÖD OSS