CIR:KU:LENT LOGIN

SVENSK FÅGEL

Svensk Fågel, eller den Gula Pippin, är branschorganisationen Svensk Fågels märkning på kyckling och kalkon som kommer från organisationens medlemsföretag. Märket garanterar en hållbar köttprodukt där kycklingen är kläckt, uppfödd, slaktad och förädlad i Sverige och att köttet är fritt från salmonella.

Kriterier

Miljöhänsyn

  • EKOLOGISK ODLING
    Nej.
  • KEMISKA BEKÄMPNINGSMEDEL
    Inga krav.
  • KONSTGÖDSEL
    Inga krav, men gödsel från den egna gården förespråkas.
  • GENMODIFIERADE ORGANISMER (GMO)
    Nej.
  • VATTENANVÄNDNING
    Grundvattnet skyddas genom tätning av gödselvårdsanläggningar och andra avloppsbrunnar.
  • ENERGI
    Gårdarna ska arbeta klimatsmart, t.ex. genom att arbeta enligt en kretsloppsprincip och ha egen biobränslepanna till uppvärmning
  • FÖRPACKNINGAR

 

Djuromsorg

  • Följa Svensk Fågels riktlinjer och krav gällande transporter och slakt.
  • ANTIBIOTIKAANVÄNDNING
    Får endast användas för behandling av sjukdom
  • FODER
    Fiskmjöl är inte tillåtet. All soja i fodret ska vara GMO-fri och certifierad enligt ProTerra eller RTRS vilket bland annat innebär att inga regnskogar får skövlas.
  • HORMONER
    Förbjudet att tillsätta

Arbetsvillkor

  • Följer svensk lag.
  • Följa branschorganisationens omfattande kvalitets- och kontrollprogram.
  • Genomgå utbildningar kring djurhälsa, djurvälfärd och livsmedelssäkerhet.

Svensk Fågel

Uppdaterad juni 2022

Tags: