Svensk Fågel, eller den Gula Pippin, är branschorganisationen Svensk Fågels märkning på kyckling och kalkon som kommer från organisationens medlemsföretag. Märket garanterar en hållbar köttprodukt där kycklingen är kläckt, uppfödd, slaktad och förädlad i Sverige och att köttet är fritt från salmonella.
Kriterier
Miljöhänsyn
- EKOLOGISK ODLING
Nej. - KEMISKA BEKÄMPNINGSMEDEL
Inga krav. - KONSTGÖDSEL
Inga krav, men gödsel från den egna gården förespråkas. - GENMODIFIERADE ORGANISMER (GMO)
Nej. - VATTENANVÄNDNING
Grundvattnet skyddas genom tätning av gödselvårdsanläggningar och andra avloppsbrunnar. - ENERGI
Gårdarna ska arbeta klimatsmart, t.ex. genom att arbeta enligt en kretsloppsprincip och ha egen biobränslepanna till uppvärmning - FÖRPACKNINGAR
Djuromsorg
- Följa Svensk Fågels riktlinjer och krav gällande transporter och slakt.
- ANTIBIOTIKAANVÄNDNING
Får endast användas för behandling av sjukdom - FODER
Fiskmjöl är inte tillåtet. All soja i fodret ska vara GMO-fri och certifierad enligt ProTerra eller RTRS vilket bland annat innebär att inga regnskogar får skövlas. - HORMONER
Förbjudet att tillsätta
Arbetsvillkor
- Följer svensk lag.
- Följa branschorganisationens omfattande kvalitets- och kontrollprogram.
- Genomgå utbildningar kring djurhälsa, djurvälfärd och livsmedelssäkerhet.
Uppdaterad juni 2022