CIR:KU:LENT LOGIN

NYCKELHÅLET

Nyckelhålet är Livsmedelsverkets symbol som är till för att hjälpa konsumenter att hitta hälsosammare livsmedel. Märkningen är oberoende och gratis att använda för företag med produkter som uppfyller kriterierna. Märkningen används även i Norge, Danmark, i Litauen, Makedonien och på Island.

 

Produkter

Färska och frysta grönsaker, färsk fisk, mejerivaror, bröd, oljor, färdigrätter och smörgåsar. 

Kriterier

Nyckehålsmärkta livsmedel ska uppfylla ett eller flera av dessa villkor i jämförelse med andra livsmedel av samma typ:

  • Mindre och/eller nyttigare fett
  • Mindre socker
  • Mindre salt
  • Mer kostfiber och fullkorn

För alla nyckelhålsmärkta produkter gäller följande:

  • Sötningsmedel får inte ingå.
  • Högst två procent industriellt framställda transfetter är tillåtet
  • Växtsteroler (kolesterol från växtriket) och liknande är inte tillåtet
Kontroll

Producenter som använder märkningen ansvarar för att villkoren följs. Kontroller genomförs av den kommunala miljö- och hälsoskyddsnämnden och Livsmedelsverket.

Nyckelhålet

Uppdaterad juni 2022

Tags: