CIR:KU:LENT LOGIN

Ä-MÄRKET

Föreningen Äkta vara har som syfte att underlätta för kunder som vill undvika tillsatser i maten och gynna producenter som framställer ärliga livsmedel. Initiativet tog fart efter Mats-Eric Nilssons böcker om fusket i matbranschen som adresserade tillverkares och butikers budskap att maten är “traditionell”, “hemlagad” och “äkta”, trots att det ofta är en industriprodukt som har flera onaturliga tillsatser.

Livsmedelsprodukter som är förädlade kan märkas, eftersom det är i dem som tillsatser tillförs. Märket får endast användas för produkter som har ett fåtal av Äkta vara-godkända tillsatser, samt har hög halt av de karaktärsgivande råvarorna (till exempel kötthalten i korv, bärhalten i sylt).

Produkter

Det finns 580 godkända Ä-märkta produkter, t.ex. smoothies, bakverk, marmelad, färdigrätter och såser, glass, korv och ost.

Kriterier
  • Produkten ska vara fri från samtliga E-nummerklassade tillsatser (med undantag för bakpulver E341, E450, E500, E501, E503 och fruktpektin E440).
  • Den får inte innehålla aromämnen, men extrakt och salmiak med tydligt ursprung tillåts.
  • Industriella ingredienser (t.ex. bulkmedel för att dryga ut produkten eller för att på olika sätt påverka konsistensen) tillåts inte.
  • Tillsatta vitaminer och näringsämnen tillåts inte. Jod tillåts som ingrediens i salt, men inte kryddblandningar.
Kontroll 

Ä-märket kan efter granskning och bedömning av Äkta vara Sverige användas vid försäljning och marknadsföring av produkter.

Äkta vara

Uppdaterad juni 2022

 

Tags: