10 miljövänliga husmorsknep som funkar

Du har väl inte missat en av de senaste årens hetaste trender som definitivt är här för att stanna –att städa giftfritt. I butikerna gapar stundtals hyllor tomma där ättikan och bikarbonat brukar stå och många följer konton som exempelvis @ekotipset som drivs av fantastiska Ellinor Sirén. Så gör dig av med alla onödiga kemikalier genom att lämna in på återvinning på din närmaste miljöstation, vi har sammanfattat 10 miljövänliga husmorsknep som verkligen funkar!

 

Rengöring i hemmet

1. Rengör fläckiga madrasser med bikarbonat.

Bikarbonat används vid bakning men kan även användas för att städa i hemmet. Du kan exempelvis använda bikarbonat för att ta bort fläckar på madrasser. Gör så här:

 • Ta bort lakan och eventuellt madrasskydd.
 • Blanda vatten och bikarbonat till en pasta, cirka hälften bikarbonat och hälften vatten.
 • Stryk blandningen över fläckarna och låt sitta en timme.
 • Dammsug sedan av överflödiga mängder.

2. Miljövänlig fönsterputs med ättika och några droppar diskmedel.

Ett annat användningsområde för ättika är som rengöring av fönster eller speglar. Den går även att använda i badrummet (men tänk på att inte använda den på marmor och stenytor). Blanda ättika med några droppar diskmedel och vatten och du har en effektiv spray som räcker länge. Vill du ha en lätt citrus doft kan du låta dina citrusskal sitta i ättikan någon vecka innan du blandar ihop fönsterputsen.

3. Linsåpa – miljövänligt rengöringsmedel med många användningsområden!

Ett annat effektivt och miljövänligt rengöringsmedel är linsåpa. Såpan är dryg, effektiv och dessutom väldigt skonsam för huden. Det finns många användningsområden för linsåpa. Blandat annat för rengöring av golv, ytbehandling av golv, rengöring i kök och badrum och penseltvätt.  Det finns många märken som erbjuder svensktillverkad linolja helt utan tillsatser och lösningsmedel – bra va?

 

Rengöring i köket

4. Rengör kaffekokaren med ättika.

Om du älskar kaffe och vill se till att din kaffekokare håller länge är det viktigt att rengöra den emellanåt. Ett naturligt sätt att rengöra maskinen är med ättika.

 • Ta lika mycket ättika som vatten och låt blandningen rinna igenom 2-3 gånger för att rensa maskinen från kalk och andra orenheter.
 • För att kaffet inte ska ta smak från ättikan som är kvar i maskinen, avsluta med att låta vanligt vatten dra igenom kokaren 2-3 gånger innan du kokar kaffe igen.

Visste du att kaffesumpen är en utmärkt skrubb i duschen? Den är lätt skrubbande och innehåller många oljor så den torkar inte ut huden. Spara kaffesumpen i en skål eller burk i badrummet och använd som den är eller tillsammans med din favorittvål eller duschkräm.

5. Rengör diskmaskinen med gammal citron.

Du slänger väl inte citronen när du pressat ur all vätska? Gör inte det nästa gång i alla fall. Citronsyra eller vanliga citroner är nämligen effektiva rengöringsmedel som dessutom neutraliserar dålig lukt väldigt bra. Lägg in en halv citron i maskinen innan du kör den så rengör du maskinen och blir av med eventuell dålig lukt.

6. Glänsande diskho med bakpulver.

Även bakpulver går att använda till mycket annat än just bakning. Om din diskho har fått beläggning av matrester och annat som diskats av kan du enkelt ta bort det med bakpulver. Fukta ytan med vatten, pudra över lite bakpulver, låt verka en stund och torka sedan bort med en svamp.

7. Rengör ugnen eller mikrovågsugnen med bikarbonat.

För ugn:

 • Se till att ugnen är avstängd och sval.
 • Strö bikarbonat över fläckarna och spraya med vatten eller en lösning på vatten och ättika.
 • Låt sitta I 25-30 minuter före du torkar av.

För mikrovågsugn:

 • Ta två skedar bikarbonat och cirka 2 dl vatten i en mikrovågsugnsäker skål.
 • Ställ skålen i micron och värm i 3-5 minuter.
 • Bikarbonaten hjälper till att avlägsna unkna dofter och ångorna mjukar upp intorkade fläckar som lätt bildas längs väggarna i mikron.
 • När timern piper öppnar du micron och torkar enkelt av väggarna med en trasa eller hushållspapper och micron blir som ny!

8. Ta bort limmet från glasburkar med bikarbonat och kokosolja.

Brukar du också spara glasburkar och använda dem igen? Dock kan det vara svårt att få bort gamla etiketter och speciellt limmet under etiketterna. Så klart finns det ett bra knep för att åtgärda detta!

 • Blanda kokosolja (gärna ekologisk) och bikarbonat och stryk det över limresterna.
 • Låt verka i cirka 15 min.
 • Skrubba bort limresterna med en nagel eller disksvamp och torka bort limmet som har lossnat på en bit papper.
 • Klart!

 

Övriga tips

9. Effektiv och miljövänlig fläckborttagning med saker från skafferiet.

Ibland är olyckan framme och din favoritblus blir nerstänkt med ketchup eller sonens secondhandfyndade tröja blir kletig av banan. Det viktigaste är att ta hand om fläcken så fort du bara kan för riktigt bra resultat och så här gör du för fläckar av:

Ketchup: Blöt fläcken med ättika och låt verka någon minut. Skölj sedan i kallt vatten och tvätta som vanligt.

Rödvin: Se till att snabbt ta fram bikarbonat och hushållspapper. Lägg pappret på ett plant underlag och lägg plagget/duken med fläcken ovanpå. Täck hela fläcken med bikarbonat och skölj sen plagget över handfatet med kallt vatten. Gnugga in bikarbonat i fläcken och fortsätt skölj med kallt vatten och tvätta sen som vanligt.

Banan: Bananfläckar är ett ständigt inslag för många småbarnsföräldrar. För att ta bort dessa behöver du ättika. Häll vätskan över fläcken och låt verka några minuter. Ta sedan diskmedel och varmt vatten och gnugga fläcken med hörnet av en tygtrasa (tex en diskhandduk). Tvätta sedan som vanligt.

10. Skinande silver med tandkräm eller bikarbonat.

Om dina silversmycken eller silverbestick börjar bli mörka och matta behöver du inte köpa något putsmedel för att de ska skina igen. Det räcker med att hämta tandkrämen ur badrumsskåpet.

 • Blöt silvret och gnugga med tandkräm, skölj och torka torrt med en ren duk.
 • Tänk dock på att inte göra det för ofta då tandkräm kan ”slipa ner” silvret mer än traditionellt silverputs.

Du kan också lägga dina silverbestick eller silversmycken i ett bikarbonatbad.

 • Ta en skål i glas eller porslin (ej metall) och klä den i aluminiumfolie.
 • Lägg i silvret, strö över bikarbonat och häll på kokhet vatten.
 • Låt det stå tills det svalnat och torka sedan av silvret med en torr handduk.

 

För mer städ- och tvättips läs på vår Råd & Fakta sida.

STÖD OSS