CIR:KU:LENT LOGIN

Tips för en medveten jul

Julen står äntligen för dörren och med den en underbar möjlighet att få ge lite extra till dem man håller kär. Låt inte stressen i fullpackade köpcentrum eller köphetsen i all reklam ta bort udden av det fina som det faktiskt är att ge och att dela med sig. Vår redan stressade planet behöver inte ytterligare en högtid där vi tar av våra naturresurser för att fylla våra hem med ännu mer ”o-nödvändigt”. Här kommer några idéer på fina ekoreko–klappar som inte är nyproducerade – något som både miljön, mottagaren och din plånbok kommer uppskatta.
Hembakat och hemlagat

Syltade och saftade du under årets bärsäsong? Har du kokat för mycket julgodis? Ätbara presenter är alltid en fin idé. Gör till exempel egna delikatesser från din region inför ett besök i en annan region, till exempel hos svärfamiljen, otroligt uppskattat. Klä en kartong i fint papper, använd presentband och snören runt glasburkar, återanvänd någon gammal korg, du kanske ändå har glas eller porslin du tänkt göra dig av med. En riktigt god julklapp som man dessutom lagt ner lite tid på, omtänksamt.

Fröer eller sticklingar

Har du gröna fingrar? Kanske kan du ta några fröer eller plantera om några av dina örter i en fin kruka. Konservburkar som man tar pappret av och låter vara som de är eller målar är ett bra alternativ till den traditionella krukan. Grönt rensar luften och varar länge, en riktigt hållbar klapp.

Ge till välgörenhet

De flesta större organisationer erbjuder idag olika former av paket där du får ett gåvobevis för din insättning. Vad kan vara bättre än att hjälpa dem som är extra utsatta samtidigt som den som ”redan har allt” kan få en klapp med extra värme och humanitet.

Adoptera ett olivträd

Ja du hörde rätt, det går faktiskt att få ett alldeles eget olivträd. Ytterligare en bra gåva för såväl andra människor som för miljön. En adoption möjliggör för småskaliga lantbrukare i fattigare länder att fortsätta med sin verksamhet. I gåvan ingår både certifikat, olivolja från ”din gård”, samt möjligheten att senare besöka ”ditt träd”. 

En tjänst

Gör ett eget presentkort på något som du vet att din vän verkligen behöver. Barnpassning, laga middag, städa, låna din bil, en weekend i ditt sommarhus. Här är möjligheterna oändliga och det blir en personlig gåva som verkligen ger istället för att ta.

En upplevelse

Var det längesedan ni gjorde något tillsammans? Varför inte ge bort en picknick, ett biobesök, ett teaterbesök, ett konsertbesök, en sommarvandring, en dag i skogen? En riktigt rolig present som handlar om kvalitetstid och umgänge istället för en pryl.

Second Hand

Både trendigt och miljömedvetet. Ibland vill man kanske ändå ge en liten sak, men varför köpa nytt när det finns så oerhört mycket bra begagnat. Leksaker är något som ofta både finns i fint skick och dessutom är dyrt att köpa nytt. Det finns fler och fler butiksloppisar och barnloppisar. Här finns det verkligen pengar att spara samtidigt som man gör en enorm insats för miljön (men tänk på att inte köpa plastleksaker som tillverkats innan 2013 då det kan finnas skadliga kemikalier i dessa!). Varför inte ge bort en begagnad variant av ÅRETS MEDVETNA JULKLAPP?

Fler tips för en medveten jul:
  • INGET NYP I JUL (NYP = Nyproducerat) Var uppmärksam framförallt på elektronik, t.ex. mobiler och datorer som är stora miljöförstörare och som vi kan försöka använda så länge det går. Läs mer HÄR
  • Stanna på marken! Ta i första hand tåget till släktträffen. Välj hemester eller en upplevelsejulklapp i stället för en utlandsresa
  • Fundera över om ni måste ha julgran, kanske kan julkänslan infinna sig ändå. Annars, välj en KRAV-märkt gran. Mer om granar HÄR
  • Barn idag översvämmas av leksaker och prylar men lider ofta stor brist på kvalitetstid med föräldrar och andra vuxna. Byt ut några fysiska julklappar till sådant ni kan göra tillsammans framöver
  • Köp miljövänliga ljus och värmeljus
STÖD OSS