Med Alla hjärtans dag runt hörnet kan det vara bra att överväga att köpa en annan bukett än den traditionella rosbuketten till de vi håller kärt. Rosor har en stark association till denna dag men faktum är att dessa blommor har en mindre kärleksfull baksida. Vi synliggör rosindustrins brist på kärlek.

Snittblommor

Snittblommor kräver mycket sol och värme för att växa och odlas därmed framför allt i Afrika, vilket följaktligen innebär långa transporter. I odlingen används dessutom stora mängder bekämpningsmedel, något som är skadligt för både människor och miljö. Dessa medel är ofta förbjudna att använda inom EU men når alltså ändå hit på grund av att de är tillåtna i länder såsom exempelvis Kenya och Etiopien. Men, detta innebär inte att importerade snittblommor från närliggande länder, såsom Nederländerna, är bättre ur miljösynpunkt.

Enligt Fairtrade är de växthus som används för att odla rosor i kallare länder som Nederländerna oerhört energikrävande. Därmed bidrar uppvärmningen av växthusen i slutändan till en större klimatpåverkan, sett i mängd koldioxidutsläpp, än rosor från Kenya. De sociala bristerna hos den Afrikanska rosindustrin,  som präglas av långa arbetsdagar, låga löner, barnarbete och kemikalieexponering för arbetarna, väger dock inte upp för detta.

Den Afrikanska rosindustrin verkar däremot vara svårare att avvisa och många aktörer påpekar att industrin är viktig att stötta, trots de dåliga villkoren. Att helt och hållet bojkotta rosor från Afrika skulle innebära att tusentals människor förlorar sina jobb och därmed sin enda inkomst. I en artikel av SVT uppmärksammas miljöcertifierade blommor från Afrika som ett bra alternativ om man trots allt väljer att köpa rosor, men detta skulle inte alla hålla med om. Det miljövänligaste valet hade varit att skippa rosorna helt och istället normalisera andra sorters blommor under alla hjärtans dag. Så vad är alternativet?

Alternativet

Svenska tulpaner är i säsong från och med januari och ända fram till april. Det är därmed en utmärkt blomma att köpa den 14:e februari. För att säkerställa att även dessa är odlade enligt hållbara kvalitetsregler gäller det att hålla utkik efter exempelvis miljömärkningen Svenskt Sigill. Märkningen betecknar att de växthus som blommorna växer i drivs med fossilfritt bränsle och att transporten till butik kort. Ranunkel är ett annat bra alternativ då dess fyllighet och många lager kronblad dessutom påminner om rosen. Tänk på att valet av din bukett nästa onsdag. Även kan vara en kärlekshandling till människor runt om i världen och till vår gemensamma miljö.

Du hittar mer råd och fakta om krukväxter och blommor här.

Läs mer på Tulpanguiden, Flowerdesign och Fairtrade Sverige.

STÖD OSS