Garderoben

Modet förändras ständigt. Varje dag hängs nya plagg ut i butikerna och vi förväntas konsumera i samma takt. Kläder och skor är idag så billiga att ett plagg kan hamna i sopkorgen efter bara ett par användningar. Enligt GLOBAL FASHION AGENDA omsätts över 15 000 miljarder kronor om året inom modeindustrin och det är en av världens största och smutsigaste industrier. Fast fashion är begreppet där man förklarar förändringen av modebranchen, från två kollektioner om året till ett uppskruvat tempo där det kan släppas ett 20-tal kollektioner varje år.
Varje år köper vi 13 kilo textilier, samtidigt som slänger vi i genomsnitt 8 kilo kläder och textil i soptunnan per person i Sverige. Denna slit-och-släng-inställning till kläder och skor är inte hållbar och tär på jordens resurser.
I den här kategorin har vi samlat information om slit-och-släng-kulturens effekter på miljö och människor och tagit fram tips på hur du kan konsumera kläder och skor på ett mer hållbart sätt.

 

Tips för en medveten konsumtion av kläder och skor
  • Minska din konsumtion av nyproducerade kläder och skor. Köp istället second hand, byt, hyr eller låna på ett klädbibliotek!
  • Titta efter miljö- och etiska märkningar om du köper nytt.
  • Satsa på kvalitet och sköt om dina kläder och skor så att de håller längre.
  • Stöd miljön och samtidigt din skräddare och skomakare – lämna in trasiga kläder, skor och stövlar för lagning i stället för att köpa nytt (även om det ibland i kronor kan bli lite dyrare).
  • Sy om, laga och lappa.
  • Använd din konsumentmakt och fråga efter schysta alternativ i butiken.
Organisationer som arbetar med frågan

Ett urval av organisationer som arbetar med frågor relaterade till kläder och skor.

DANWATCH Ett danskt ideellt media- och researchcenter som arbetar med grävande journalistik kring företagsetik och har granskat skoindustrin.

FAIR ACTION En ideell förening som arbetar för en mer rättvis handel och bevakar svenska företags handel med låginkomstländer. Har bland annat rapporterat om löner i textilindustrin och sandblästrad denim. Läs deras senaste rapport som visar att anställda på lädergarverier i Indien arbetar under hälsofarliga och otrygga förhållanden. Några av de största problemen är låga löner, motsvarande cirka 900 kronor i månaden, inga anställningskontrakt och långa arbetsdagar.

NATURSKYDDSFÖRENINGEN En av Sveriges största ideella föreningar som arbetar med miljöfrågor inom en mängd områden, bland annat textilier och kläder.

SWEDWATCH En organisation som granskar svenska företag i låglöneländer, med målet att bidra till en hållbar global utveckling.

VÄRLDSNATURFONDEN (WWF) En av världens ledande ideella miljö- och naturvårdsorganisationer, som bland annat arbetar med problematiken kring bomull.

FASHION REVOLUTION En global rörelse som startade efter fabrikskollapsen i Rana Plaza i Bangladesh 2013. De vill göra om modeindustrin till en socialt och miljömässigt hållbar industri – från bonde till konsument.