För första gången tar nu Återbruket plats under Almedalsveckan. En ny mötesplats för att underlätta för arrangörer och gotlänningar att återbruka material, möbler och inventarier som används under Almedalsveckan.

Återbruket kommer att hålla till på Kruttornet – En hållbar arena. Almedalsveckans alla utställare och arrangörer samt gotlänningar kan är välkomna att lämna in saker som sedan kan hitta nya ägare. Genom cirkulärt tänkande med omtanke och ansvar för vår planet underlättar Återbruket för Almedalsveckan att bli mer hållbar.

Inga pengar byter händer. Inga transaktioner. En lördag där återbruket praktiskt omsätter det alla snackar om, cirkulär konsumtion. Bytt istället för nytt. Lagat och inte slängt. Samtalen på scen inspirerar oss att gå från konsument till cirkulent, framtidens cirkulära konsument.

Hur kan du delta?

Under hela Almedalsveckan är återbrukscontainern öppen för att ta emot hela och användbara saker, som du inte längre behöver. Under lördagen den 1/7 mellan 09.00 – 17.00 bjuder vi in alla återbruket då det som lämnats in under veckan söker nya ägare.

Mitt i en klimatkris, där vi pratar mycket om hållbarhet och har en kunskap om cirkulär ekonomi, är Sveriges ekonomi endast 3,4% cirkulär. Vi måste alla bli mer medvetna om hur vår konsumtion påverkar planeten och göra vad vi kan för att konsumera annorlunda och hålla saker i bruk längre. Vi vill visa att det är enkelt och roligt att konsumera hållbart och samtidigt hjälpa Almedalsveckan att tillsammans med gotlänningarna bli mer hållbar och cirkulär, hälsar Jennie Grute, Generalsekreterare på Medveten konsumtion.

Vi från Medveten Konsumtion finns på plats för att ta emot saker och prata om hur vi kan leva mer cirkulärt under följande tider: Tisdag 13-15 | Fredag 13-16 | Lördag 9-17. Har du saker att lämna in? Maila almedalsveckan@medvetenkonsumtion.se och berätta vad ni ämnar lämna in.

På Krütet & Bodega, den intilliggande restaurangen, sker parallellt en folk- och matfest för bofasta och kvarvarande besökare i samklang med Återbruket. I samarbete med Stora COOP Visby har krögaren Robin Ingelse komponerat lördagens meny på råvaror som annars hade tvingats slängas. Allt för att minska matsvinnet. Till detta spinner COOP Records vinyler och den gotländska konstnären Erik Palmqwist som med sin konst kommenterar samtiden bjuder in till vernissage.

Om Återbruket

När: Lördag 1/7 | 09.00 – 17.00 | Var: Kruttornet – En hållbar arena.

Återbruket är en möjlighet för besökare att ta tillvara på befintliga saker istället för att konsumera nytt. Det är också ett tillfälle för deltagare och utställare att ta ansvar för att inte slänga saker i onödan.

Evenemanget är öppet för alla. Förhoppningen är att återbrukscontainern är tom vid slutet av dagen, och att det som riskerade att hamna på tippen istället har fått nya ägare.

Återbruket möjliggörs genom ett samarbete med Ragn-Sells Gotland som bistår med containern och infrastrukturen kring återbruket.

STÖD OSS