CIR:KU:LENT LOGIN

MSC

Marine Stewardship Council (MSC) driver ett certifierings- och miljömärkningsprogram och arbetar tillsammans med olika organisationer och företag för att främja hållbara fiskemetoder. En fisk- eller skaldjursprodukt som är MSC-märkt kommer från ett certifierat hållbart fiske.

MSC har tre huvudprinciper med 28 detaljerade kriterier som de utgår från vid certifiering:

  • Hållbara fiskebestånd – fisket ska utföras på ett sätt som ser till att det finns möjligheter för fiske både idag och i framtiden
  • Minimera miljöpåverkan – mångfald och sunda arter och livsmiljöer är avgörande för fiskets överlevnad
  • God fiskeförvaltning – lagar ska följas och skapa möjligheter att anpassa arbetet till ändrade omständigheter och hållbarhet
Produkter 

Fisk och skaldjur, både färskt och fryst.

Kriterier

Miljöhänsyn

  • Fisket ska anpassas för att bibehålla ett uthålligt fiske och säkerställa att miljöpåverkan hålls minimal.
  • Fiskets inverkan på den marina miljön är en egen punkt som värderar vilken effekt fisket har på den marina miljön i dess omedelbara närhet.
  • Alla produkter måste vara spårbara med en MSC-kod och full dokumentation.
  • All fångst är från vilda bestånd.
  • FÖRPACKNINGAR
    MSC ställer inte krav på förpackningsmaterialet av de märkta produkterna.

Hälsa 

Märkningen har inga kriterier för livsmedelstillsatser, joniserande bestrålning eller GMO.

Arbetsvillkor

MSC fördömer barn- och tvångsarbete. För att förhindra att det förekommer måste alla aktörer som arbetar med MSC fylla i ett formulär om de förebyggande åtgärder, riktlinjer och metoder som de använder.

Kontroll
  • OBEROENDE KONTROLLER
    Certifieringar enligt MSC:s standarder utförs av ett oberoende, ackrediterat certifieringsorgan.
  • FREKVENS PÅ KONTROLLER
    Fisket inspekteras minst en gång per år.

Marine Stewardship Council

Uppdaterad oktober 2021

Tags: