Marine Stewardship Council (MSC) driver ett certifierings- och miljömärkningsprogram och arbetar tillsammans med olika organisationer och företag för att främja hållbara fiskemetoder. En fisk- eller skaldjursprodukt som är MSC-märkt kommer från ett certifierat hållbart fiske.
MSC har tre huvudprinciper med 28 detaljerade kriterier som de utgår från vid certifiering:
- Hållbara fiskebestånd – fisket ska utföras på ett sätt som ser till att det finns möjligheter för fiske både idag och i framtiden
- Minimera miljöpåverkan – mångfald och sunda arter och livsmiljöer är avgörande för fiskets överlevnad
- God fiskeförvaltning – lagar ska följas och skapa möjligheter att anpassa arbetet till ändrade omständigheter och hållbarhet
Produkter
Fisk och skaldjur, både färskt och fryst.
Kriterier
Miljöhänsyn
- Fisket ska anpassas för att bibehålla ett uthålligt fiske och säkerställa att miljöpåverkan hålls minimal.
- Fiskets inverkan på den marina miljön är en egen punkt som värderar vilken effekt fisket har på den marina miljön i dess omedelbara närhet.
- Alla produkter måste vara spårbara med en MSC-kod och full dokumentation.
- All fångst är från vilda bestånd.
- FÖRPACKNINGAR
MSC ställer inte krav på förpackningsmaterialet av de märkta produkterna.
Hälsa
Märkningen har inga kriterier för livsmedelstillsatser, joniserande bestrålning eller GMO.
Arbetsvillkor
MSC fördömer barn- och tvångsarbete. För att förhindra att det förekommer måste alla aktörer som arbetar med MSC fylla i ett formulär om de förebyggande åtgärder, riktlinjer och metoder som de använder.
Kontroll
- OBEROENDE KONTROLLER
Certifieringar enligt MSC:s standarder utförs av ett oberoende, ackrediterat certifieringsorgan. - FREKVENS PÅ KONTROLLER
Fisket inspekteras minst en gång per år.
Uppdaterad oktober 2021