Köket

Vi spenderar en hel del tid i köket, och här finns mycket att göra för att minska sin miljöpåverkan, speciellt genom att minska sin elförbrukning och att återvinna rätt. Återvinning och avfall kan du läsa mer om här.

Även våra vitvaror spelar stor roll, och vilka material du använder när du renoverar och byter ut ditt kök. Du kan läsa mer om renovering här

SMÅ SAKER SOM GÖR STOR SKILLNAD

  • Planera vad du ska äta dagen innan, ska du använda något från frysen – ställ in det i kylen och låt det tina där. 
  • Tänk gärna på att planera så att du kanske kan använda spisen till mer än en sak när du ändå värmer upp den. Att sätta in fler saker samtidigt och ha på ugnsfläkten minskar tiden man behöver ha ugnen på.
  • Koka upp vattnet i en vattenkokare istället för på spisen. 
  • Koka alltid med locket på, det kan spara upp till 70% av energiförbrukningen. 
  • Stäng av ugn/spis några minuter innan maten är klar, den blir färdig ändå.
  • Låt maten svalna innan du ställer in den i kylen, så slipper kylen jobba så hårt. 
  • Om du ska värma en portion så är micron det energisnålaste alternativet. 
  • Ställ in kylen på +5 grader och frysen på -18 grader för minskad energiförbrukning
  • Damma regelbundet av kyl och frys på baksidan för att de ska fungera optimalt. 
  • Frosta av frysen regelbundet. 
  • Kör bara diskmaskinen när den är full och använd energispar-programmet. 
  • Välj en kyl och frys som är energimärkta med A+ eller A++
  • Om du behöver köpa ny spis, köp en med induktionshäll.
  • Undvik att diska under rinnande vatten. Använd en balja eller diskhon.
  • Om du diskar för hand kan du använda diskvattnet som blir över i baljan till att skölja ur förpackningar. 
  • Sluta att köpa nya diskborstar eller disktrasor. Det finns svarta disktrasor/wettexdukar att köpa som du kan tvätta. Häll med jämna mellanrum kokande vatten över diskborste och disktrasor, så dödas alla bakterier.

GIFTFRITT

PVC, ftalater, PFOA, bisfenol A – ja listan kan göras lång över potentiellt skadliga kemikalier som ofta finns i vårt kök. Många är cancerogena, hormonstörande eller svåra för naturen att bryta ner. 

Här kommer bra tips på saker att tänka på när man köper köksredskap.

  • Kastruller, kokkärl, stekpannor och köksredskap av rostfritt stål eller gjutjärn är att föredra framför sådana av aluminium, eftersom de kan släppa ifrån sig aluminiumjoner.
  • Stekspadar av rostfritt stål eller trä istället för plast.
  • Köp en vattenkokare  i rostfritt stål istället för plast.
  • Om du köper föremål på loppis som är glaserade, tänk på att inte förvara sur mat (mat med lågt pH-värde) i dem. Tungmetaller som finns i  färgen i glasyren kan annars utsöndras och hamna i maten.

PLASTBANTA

Eftersom plast ofta innehåller så kallade mjukgörare som kan orsaka hormonstörningar kan det vara bra att ersätta det med andra material, speciellt i köket där ju plasten kommer i kontakt med sådant man ska äta. 

  • Om du använder matlådor i plast, försök att undvika att värma maten direkt i dem. Lägg upp på en tallrik innan du stoppar maten i micron, så är risken för att skadliga ämnen släpper från plasten lägre.
  • Ersätt plasten med rostfritt, bambu, gjutjärn, porslin, trä, emalj, glas eller lera.
  • Byt ut din matlåda i plast till en i glas eller rostfritt stål.
  • Byt ut din vattenflaska till en i rostfritt stål eller annat miljövänligt material.
  • Byt ut din skärbräda till en i trä.
  • Minska på engångsprodukterna.
  • Byt ut plastfolien till återanvändbara bivaxdukar eller täck helt enkelt maten med ett fat.
  • Byt ut din diskborste i plast till en i trä.
  • Ta med använda plastpåsar till butiken och återanvänd alla påsar så länge det går i köket.