HEMINREDNING

Det finns ett stort intresse för heminredning i Sverige, men det som inte syns i inredningstidningar och på möbelvaruhus är den långa kedjan från råvara till färdig produkt som är förknippad med många sociala och miljömässiga problem. Möbler och hemtextil tillverkas ofta i låglöneländer där lagar om arbetstider, löner, organisationsfrihet och arbetsmiljö ofta överträds. Trädgårdsmöbler tillverkas ofta av tropiskt trä från avverkad regnskog och tillverkning av hemtextil orsakar stora utsläpp av kemikalier och vattenbrist som får både sociala och miljömässiga konsekvenser.

HÄR KAN DU LÄSA MER OM HEMINREDNING.

TIPS FÖR EN MEDVETEN KONSUMTION AV HEMINREDNING

  • Fundera över om du verkligen behöver köpa nya möbler eller om du kan göra om de möbler du redan har genom att byta tyg eller måla om istället.
  • Köp gärna begagnade möbler istället för nya, du sparar på miljön och din egen hälsa eftersom nyproducerat ofta innehåller kemikalier och andra hälsoskadliga ämnen. 
  • Använd vår Ekoguide för att hitta second hand-butiker och butiker med schysst tillverkad inredning.
  • Titta efter miljömärkningar (se nedan) när du ska köpa hemtextil för att undvika onödiga kemikalier både i tillverkningen och i den färdiga produkten.
  • Leta efter alternativ till tropiskt trä och välj FSC-certifierade möbler om de är gjorda av tropiskt trä som mahogny och teak.
  • Våga fråga i butiken var och hur varan du vill köpa är tillverkad.
  • När du köper stearinljus, köp gärna Svanenmärkta. Läs mer om Svanenmärkta ljus och vilken miljöpåverkan stearinljus har här. Många stearinljus och värmeljus innehåller ocertifierad palmolja som bidrar till skövling av regnskog för att anlägga plantager. Om du är vegan eller helt enkelt tycker det är viktigt att ljusen inte kommer från animaliska källor finns en guide över veganska ljus här.

AKTUELLA MÄRKNINGAR

FSC

Är en oberoende, internationell medlemsorganisation som verkar för ett miljöanpassat, socialt ansvarstagande och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar.

BESÖK SIDAN

PEFC

Är ett system för certifiering av miljövänligt och resurshushållande skogsbruk.

BESÖK SIDAN

Oeko-Tex 100

Är en världsomfattande hälsomärkning för textila råvaror och slutprodukter.

BESÖK SIDAN

Bra Miljöval

Är Naturskyddsföreningens miljömärkning som finns för bl.a. textilier, rengöringsprodukter och papper.

BESÖK SIDAN

Svanen

Är Nordens officiella miljömärkning som drivs på uppdrag av regeringen. Märkningen granskar miljöpåverkan från varor och tjänster under hela deras livscykel från råvara till avfall.

BESÖK SIDAN

EU Ecolabel

Är EU:s officiella miljömärke. Produkterna granskas ur ett livscykelperspektiv från råvara till avfall.

BESÖK SIDAN