JUICE

Det är inte lätt att veta vilken slags juice som är bäst ut klimat- och miljösynpunkt. All juice är energikrävande att producera, transportera och kyllagra.

  • Enligt en undersökning från Jordbruksverket har juice som pressas här av importerade apelsiner störst klimatpåverkan, eftersom apelsiner är skrymmande att transportera. Det är mer effektivt att pressa apelsinerna på plats i t.ex. Brasilien och transportera juicen.
  • Mest effektivt är att göra juicekoncentrat, eftersom volymen blir mindre och man kan transportera mer juice på samma yta.
  • Samtidigt påpekar Livsmedelsverket i en rapport att det är mycket energikrävande att framställa koncentrat vilket man också måste ta hänsyn till.
  • Enligt samma rapport kan färskpressad juice från Spanien som transporteras med lastbil ha större klimatpåverkan än färskpressad juice från Brasilien som transporteras med båt.
  • Odling av frukt har även sociala och miljömässiga konsekvenser, läs mer under FRUKT & BÄR
TIPS FÖR EN MEDVETEN KONSUMTION AV JUICE
  • Eftersom tillverkning av all slags juice är energikrävande bör vi minska vår konsumtion av juice.
  • För att minska transporterna är juice gjord på svensk frukt att föredra.
  • När det gäller apelsinjuice är koncentrat som man själv blandar med vatten det bästa alternativet ur klimatsynpunkt.
  • Välj ekologisk juice.

 

Sidan uppdaterades januari 2021