Barn

När familjen väntar tillökning är det lätt att irra bort sig i den uppsjö av mer eller mindre användbara prylar som riktar sig till nyblivna föräldrar och deras bebisar. Eftersom barn är särskilt känsliga är det extra viktigt att tänka till och läsa på innan man shoppar loss.

 • Ur ett hälsoperspektiv finns det mycket viktiga anledningar att vara väl informerad och med omsorg välja vilka produkter och vilken hemmiljö man vill skapa för sitt barn.
 • Det som är bra när det kommer till medveten konsumtion angående barn, är att vad som är bäst för barnet också oftast är bäst för omvärlden (något som i och för sig oftast gäller även för vuxna).
 • En annan anledning till att försöka vara en medveten konsument .
 • En annan anledning till att försöka vara en medveten konsument när det  kommer till produkter för barn är att många företag försöker tjäna pengar på känslan att vi alltid vill ge våra barn det bästa, eller locka med billiga erbjudanden eftersom de vet att ekonomin ofta ansträngs när familjen får tillökning.
 • Därför är det bra att ta reda på vad man verkligen behöver så man kan förhålla sig mer kritisk till företagens påverkansförsök och inte bara anta att familjen behöver allt som antas behövas. Under den här kategorin har vi därför samlat viktiga tips till dig som är eller snart ska bli förälder. Vi har även inkluderat en hel del länkar till den som vill fördjupa sig.

 

Några grundläggande tips- kemikalier och tungmetaller
 • Något av det viktigaste att tänka på är barnets exponering för kemikalier och tungmetaller.
 • Kemikalier kan du hitta i väldigt många av de produkter vi använder dagligen, och även i hemmen vi bor i. Det kan finnas i t.ex. färgen på väggarna, i madrassen, i soffan och i rengöringsmedlen vi städar med. 
 • Det förekommer också ofta i barnkläder och leksaker. Nedan finner du de viktigaste tipsen för att begränsa barnets exponering för farliga kemikalier och tungmetaller.

 

Kläder

 • Köp begagnade kläder och textilier. När kläder hunnit tvättas några gånger så har kemikalierna försvunnit med vattnet. Att köpa begagnat är såklart även bäst för miljön och plånboken.
 • Även när du köper begagnat är det bäst att hålla sig till kläder av naturmaterial, eftersom syntetiska material av polymerer – så som polyester och nylon – släpper ifrån sig microplaster som är skadliga för både människa och natur. Detta gäller även gosedjur.

 

Köpa nytt

 • När du köper nytt, välj ekologiska hygienprodukter, textilier och leksaker för att undvika onödiga kemikalier.
 • Välj produkter som har miljömärkning, eftersom man endast då kan vara säker på att materialen verkligen är ekologiska och att produktionen har kontrollerats.

 

Mat

 • Ät och drick fritt från bekämpningsmedel. Välj alltid mat från ekologiska odlingar så långt som det är möjligt.

 

Vatten

 • Tänk på att spola kranen till dess att vattnet blir ordentligt kallt. Endast då duger vattnet för att dricka eller att koka mat i. Om vattnet inte är ordentligt kallt betyder det att det legat ett tag i rören, och vattnet kan då ha samlat på sig tungmetaller. De mängder som vattnet då innehåller kommer inte leda till akut förgiftning, men är skadliga på lång sikt.
 • Om det känns slösaktigt att spolabort så mycket vatten kan man samla upp det i någon form av behållare och använda till att spola disk, städa eller spola toaletten.
 • När man spolat vattnet så det blivit ordentligt kallt kan man även passa på att fylla en kanna och ställa i kylskåpet, så måste man inte upprepa proceduren lika ofta under dagen.

 

Leksaker

 • Leksaker kan innehålla farliga kemikalier. Detta gäller särskilt leksaker av plast.
 • Att köpa begagnade leksaker är bra för både miljön och plånboken, men konsumentverket och kemikalieinspektionen rekommenderar att inte låter barnen leka med leksaker som är äldre än från 2013 eftersom kemikaliereglerna för leksaker skärptes i EU år 2013.

 

Elektronikprodukter

 • Den statliga myndigheten Kemikalieinspektionen rekommenderar att man undviker att ha elekronikprodukter i rum där barnen sover.
 • Detta för att elektriska apparater så som mobiltelefoner, TV-apparater, datorer och annat kan ge ifrån sig små mängder kemiska ämnen till den omgivande luften. Det är ämnen som finns i varan för att ge varan en viss egenskap eller funktion.
 • Det finns exempelvis flamskyddsmedel i en TV-apparat för att hindra TV:n från att börja brinna när TV:n används och blir varm. När du använder TV:n kan små mängder flamskyddsmedel lämna TV:n och hamna i den omgivande luften och i dammet.
 • Kemikalieinspektionen nämner just sovrummet eftersom det är en plats där barn spenderar mycket tid, men det är såklart bra att undvika sådana produkter i alla rum i huset där barnen spenderar mycket tid.

 

Renovering

 • Det är lätt att känna sig lockad att renovera för att förbereda sig inför barnets ankomst. Men färg, byggmaterial och textilier kan ge ifrån sig kemiska ämnen, framför allt när de är nya.
 • Barn är extra känsliga för kemikalier och det gäller även ofödda barn. Därför är det bra att avstå från att renovera och omdekorera om du är gravid. Det kan också vara bra att vänta några veckor innan en bebis får flytta in i ett nyrenoverat rum, så att de kemiska ämnena hinner vädras ut ordentligt.
 • Om du väljer att renovera, försök läsa på och välja alternativ som är fria från hälsovådliga kemikalier.

 

Rengöring

 • Vid rengöring av hem och barn är det säkraste tipset att helt undvika kemikalier och istället använda naturliga medel. Det är även skonsamt mot såväl miljön som plånboken. Med såpa, miljömärkt diskmedel och vinäger kan man täcka de flesta av hemmets rengöringsbehov. Kan kompletteras med bikarbonat, citron och tvål/galltvål vid behov.
 • För barnets första tid är det ända du behöver vatten och lite olja. Man måste inte köpa särskilda oljor för barn, som ofta har ett väldigt högt literpris, utan vanliga oljor som man kan äta, t.ex. rapsolja eller olivolja går alldeles utmärkt. Svensk rapsolja är bland de smartaste valen du kan göra för miljön.
 • Undvik parfymer då det kan ge upphov till allergier. Även naturliga eteriska oljor kan orsaka reaktion. Som med kemikalier ökar risken vid kontinuerlig exponering. Eftersom man ofta har små barn väldigt nära inpå kroppen, och ofta håller huvudet vid halsgropen, kan du överväga att skippa att använda parfym under spädbarnstiden.

 

Källor

FAIR ACTION En ideell förening som arbetar för en mer rättvis handel och bevakar svenska företags handel med låginkomstländer. Har bland annat rapporterat om leksaksindustrin.

FORSKNING:SE – “NANOPLAST KAN SKAPA BÅDE RUBBADE INDIVIDER OCH SYSTEM”  [2019-06-27]

KEMIKALIER I BARNS VARDAG Den svenska myndigheten Kemikalieinspektionen med viktig information till dig som har eller väntar barn om hur du kan skapa en hälsosam och säker miljö för ditt barn. Ladda ner deras BROSCHYR (2016). Informationen har tagits fram i samarbete med Livsmedelsverket och Läkemedelsverket. Granskar och analyserar produkter för att se att de inte innehåller förbjudna ämnen och är en statlig myndighet under Miljödepartementet. 

SCHYSSTA SAKER PÅ ÖNSKELISTAN (2009). En lättläst sammanfattning från Sveriges Konsumenter av två rapporter från Swedwatch respektive Fair Action (fd Fairtrade Center) om villkoren i leksaksindustrin. Visar hur vissa förbättringar skett, men att väldigt allvarliga problem fortfarande kvarstår.

KONSUMENTVERKET Är en statlig myndighet som arbetar med rättsskydd, produktsäkerhet och information för konsumenten.

NATURSKYDDSFÖRENINGEN GRÖN GUIDE om barnprodukter. HÄR är även information om plast i barnleksaker. 

SVERIGES KONSUMENTEREn ideell paraplyorganisation som bevakar och kämpar för att politiker, näringsliv och myndigheter alltid sätter konsumenternas intressen främst och bland annat har rapporterat om leksaksindustrin.

SWEDWATCH En organisation som granskar svenska företag i låglöneländer och har granskat företag i bland annat leksaksbranschen. 

 

 

Sidan uppdaterad januari 2021