BALJVÄXTER

Baljväxters produktion och egenskaper
  • Baljväxter, som till exempel bönor, linser och ärtor, är proteinrika och ett mycket bra alternativ till kött ur ett klimatperspektiv. Ett kilo baljväxter ger upphov till ca 0,8 kg CO2 medan motsvarande mängd svenskt nötkött eller kyckling släpper ut ca 28 respektive 3,3 kg CO2, utsläppen från animaliska proteiner kan variera beroende på uppfödning och produktionssätt.
  • Baljväxter i kombination med intag av säd av olika slag gör att en kan få i sig ett helt fullgott proteinintag.
  • Baljväxter gynnar biologisk mångfald då de har en förmåga att fånga upp och dra nytta av kväve från luften, vilket innebär att konstgödsel med kväve inte behövs. Baljväxter lämpar sig därför särskilt bra för ekologisk odling. 
  • Baljväxter kan köpas färska, torkade eller konserverade. Torkade och konserverade baljväxter kan konsumeras året om men färska bönor bör man köpa svenska när de är i säsong.
  • Importerade färska bönor som haricots verts och sockerärtor från t.ex. Latinamerika och Afrika transporteras med flyg till Europa vilket orsakar större utsläpp än själva odlingen.
  • Välj svenska bönor, linser och ärtor då de kan minska påverkan på biologisk mångfald och användningen av bekämpningsmedel. Du undviker även utsläpp vid långa transporter – förutsatt att de förpackats i Sverige.
Sojabönans vara eller icke vara
  • Sojabönan är en baljväxt som är rik på protein och är därför en bra gröda för tillväxt men också ett bra komplement för kött om man är vegetarian eller vegan.
  • Sojabönan innehåller i sig alla de aminosyror man behöver.
  • De största sojaproducenterna i världen är USA, Brasilien, Argentina, Kina, Indien och Paraguay. Odlingen ökar nu i södra och östra Europa. 
  • Ungefär tre fjärdedelar av sojan som odlas i världen används som foder till djur.
  • Sojaproduktionen har ökat stadigt de senaste 50 åren och den främsta drivkraften bakom är en ökad köttkonsumtion.
  • Sojan som importeras till Sverige kommer bland annat från Sydamerika där 1,2 miljoner hektar skog i Amazonasområdet avverkas för odling av soja varje år och sojaodlingarna breder ut sig på det ekologiskt viktiga savannlandskapet Cerrado. Odlingen får konsekvenser för klimatet eftersom koldioxid frigörs när skogen skövlas och savannen uppodlas.
  • Stora mängder konstgödsel, som är mycket energikrävande att tillverka, används vid storskalig odling i vissa länder, vilket förorenar vattendrag och miljö.
  • Sojabönan i sig är alltså inte den stora boven i dramat, utan köttkonsumtionen. Välj därför kött som inte är uppfött på soja och välj ekologiskt – odlat utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.
Sojabaserade köttsubstitut
  • När man köper vegetariska alternativ baserade på soja, som sojamjölk, biffar eller korvar, bör man kontrollera råvarornas ursprung och att de är GMO-fria.
  • Företagen som tar fram dessa produkter är ofta medvetna om sojans påverkan på miljön och därför är sojan som finns i de vegetariska produkterna på marknaden nästan alltid kontrollerade av leverantören så att bönorna varken är odlade på skövlad regnskogsmark eller GMO-modifierade.
  • Det finns även flera exempel på ekologisk soja i livsmedelsprodukter, t.ex. i ekologisk sojadryck, som garanterat kommer från hållbara odlingar, oftast i Europa.
Bekämpningsmedel och GMO
  • Vid storskalig odling i vissa länder sprutas stora mängder kemiska bekämpningsmedel över baljväxtfälten med hjälp av flygplan och riskerar att skada både människor, djur och natur.
  • Övergången till genmodifierade (GMO) sojaplantor har lett till en större användning av bekämpningsmedel. De svenska importörerna av soja säger nej till GMO och importerar inte genmodifierad soja.
  • Arbetsvillkoren på sojaplantagen är ofta undermåliga, med låga löner och förhållanden som liknar slavarbete.
  • Arbetarna utsätts också för stora risker när de hanterar bekämpningsmedel och antalet cancerfall ökar ständigt i områdena där soja odlas.
  • I ekologisk kött- och mjölkproduktion får inte GMO-grödor användas i fodret, så välj ekologiskt kött och mejeriprodukter om du vill vara säker på att de är GMO-fria.
  • Läs mer om GMO här
Tips för en medveten konsumtion av baljväxter
  • Ersätt gärna flera portioner kött i veckan med baljväxter.
  • Välj ekologiska baljväxter, det är särskilt viktigt när du köper sojabönor.
  • Undvik importerade färska bönor som sockerärter och haricot verts. Köp istället svenska sockerärter när de är i säsong – eller odla dem själv?
  • Svenska ärtor och bruna bönor är extra klimatsmart!
  • Se vår märkningsguide för aktuella märkningar.

Sidan uppdaterad 2025.

logo Medveten Konsumtion
Sekretessöversikt

Denna webbplats använder cookies så att vi kan ge dig bästa möjliga användarupplevelse. Cookieinformation lagras i din webbläsare och utför funktioner som att känna igen dig när du återvänder till vår webbplats och hjälpa vårt team att förstå vilka delar av webbplatsen du tycker är mest intressanta och användbara.